logo F1online.sk

Marko: Na suchu by sme nemali šancu, sme teda viac ako len spokojní

Max Verstappen, Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2021

Hoci Red Bull opäť nevyhral, v Milton Keynes majú dôvod na úsmev. Maxovi Verstappenovi a Sergiovi Pérezovi sa podarilo obsadiť druhú a tretiu priečku aj napriek tomu, že červení býci v Istanbule nestíhali monopostom Mercedes, a podľa Helmuta Marka boli v takej katastrofálnej forme, že dokonca aj sesterské AlphaTauri malo lepšie auto.

Inžinieri Red Bullu v piatok hľadali balans, no márne. Christian Horner opísal vyváženie monopostov slovom “mišmaš”. Počas noci z piatka na sobotu sa s tým síce podarilo čo-to urobiť, no Verstappen s Pérezom neboli ani v kvalifikácii stopercentne spokojní. I vďaka tomu Mercedes hravo získal kvalifikačné double.

Zato AlphaTauri šla takmer ako hodinky, aspoň v kvalifikácii, v ktorej Pierre Gasly stratil na Maxa Verstappena len jednu desatinu, Sergia Péreza porazil, a Cunoda sa prebojoval do Q3. S rozdielom medzi Red Bullom a AlphaTauri nemôže byť Helmut Marko spokojný. Red Bull mal byť dominantnejší a mal viac potrápiť Mercedesy.

“Ak odhliadneme od rozdielov medzi jazdcami, tak by sme mohli povedať, že AlphaTauri malo v týchto výnimočných podmienkach a na tejto trati rýchlejšie auto,” porovnáva monoposty RB16B a AT02 Helmut Marko. “Skrátka našli lepšie nastavenia.”

S tým bude treba niečo spraviť. Red Bull sa nemôže vo zvyšku sezóny spoliehať na to, že Lewis Hamilton a Mercedes opäť pochybia. Verstappenov šesťbodový náskok v šampionáte je veľmi krehký, no po tom, akú rýchlosť mal Mercedes v Turecku, aj upokojujúci.

“Sme viac ako len spokojní,” vyhodnotil výsledky pretekov Marko. “Toto bolo to najlepšie, čo sme mohli získať. A Hamilton bol len piaty. Inžinieri odviedli skvelú robotu, jazdci boli v každom kole informovaní o tom, v akom stave sú pneumatiky a svoju jazdu prispôsobovali podľa toho bez straty času na kolo.”

Max Verstappen v nedeľu jasne odkázal, že Red Bull potrebuje nájsť viac rýchlosti. Aj Christian Horner s Helmutom Markom nadvihovali obočie, keď zbadali, aký náskok mal Mercedes vďaka pohonnej jednotke. Vraj to vyzeralo, akoby strieborné šípy jazdili s otvoreným zadným krídlom.

Keby v nedeľu nepršalo, mohla byť z toho katastrofa. “Musíme uznať, že keby bolo sucho, tak by sme nemali žiadnu šancu,” uvedomuje si športový poradca Red Bullu. “Na nasledujúcich pretekoch budeme mať ďalšiu dlhú rovinku, ale v USA sme vždy boli silní. V Mexiku a v Brazílii však budeme mať vďaka nadmorskej výške výhodu.”

Súvisiace články