logo F1online.sk

Lewis Hamilton v Turecku nasadil štvrtý motor a dostane trest!

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2021

Dlho očakávaná výmena motora Lewisa Hamiltona je napokon realitou. Britský pretekár hneď v prvom piatkovom tréningu nasadil nový spaľovací motor, za čo sa už pred štartom súťažnej časti víkendu vyradil z boja o pole position.

Lewis Hamilton príde na štarte o desať pozícií. Jeho tím totižto nemení celú pohonnú jednotku, ako to pred dvoma týždňami spravil Red Bull v prípade Maxa Verstappena, ale len spaľovací motor. S ním mal úradujúci majster sveta problémy v Zandvoorte.

Kvôli zlyhaniu techniky musel svoje piatkové jazdy na VC Holandska prerušiť. Napokon sa ukázalo, že spaľovací motor sa už nedal opraviť, čo pre Hamiltona znamenalo, že celý zvyšok sezóny by musel zvládnuť s druhým a tretím motorom.

Sám Hamilton priznal, že musel svoju pohonnú jednotku šetriť a i v tréningoch sa toho snažil odjazdiť čo najmenej. Všetko totižto nasvedčuje tomu, že spaľovacie motory strieborných šípov s pribúdajúcimi kilometrami strácajú výkon. Aby bolo bezpečné so zostávajúcimi dvoma pokračovať, Hamilton sa musel zmieriť s tým, že nebude mať k dispozícii taký výkonný režim, aký by si želal.

Tieto obavy sú po piatku v Istanbule zažehnané. Keďže Hamilton príde na štarte len o desať miest, môžeme navyše očakávať, že v nedeľu sa hravo dostane späť na čelo, aspoň na pódium, a na Maxa Verstappena stratí len nutné minimum.

Lewis Hamilton nasadil okrem nového spaľovacieho motora aj ďalší výfukový systém, no ten ešte spadá do povolenej alokácie, takže zaň trest nedostane.

FIA okrem toho potvrdila aj penalizáciu pre Carlosa Sainza, ktorú Ferrari avizovalo už v stredu. Španiel dostane novú pohonnú jednotku s vylepšenou hybridnou časťou a bude štartovať z chvosta štartového poľa.

FOM