logo F1online.skF1online.sk

Marka už dávnejšie zaujal Lando Norris: Rokovali sme s ním

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2021

Landa Norrisa môžeme s čistým svedomím zaradiť medzi hviezdy F1 budúcnosti. V tejto sezóne jasne ukazuje, že McLaren spravil dobre, keď ho prijal do svojho tímu. Jeho kvality si však v Red Bulle všimli už dávnejšie. Helmut Marko prezradil, že s mladým Britom rokoval o jeho príchode k červeným býkom.

Rodák z Bristolu sa vezie na vlne úspechu. V doterajšom priebehu sezóny sa na pódiu objavil už štyrikrát, pravidelne poráža Daniela Ricciarda a v jazdeckom šampionáte je dokonca na štvrtej priečke pred Sergiom Pérezom. Taký pilot by sa Red Bullu hodil.

“Norris ma zaujal už dávnejšie,” prezradil pre oe24.at športový poradca Red Bullu a šéf jazdeckej akadémie Helmut Marko. “Už sme s ním rokovali, ale z dlhodobého hľadiska je viazaný k McLarenu. My zostávame verní svojej politike.”

Red Bull sa skutočne snažil ukoristiť Landa Norrisa, a to už v roku 2018, keď hľadal náhradu za Brendona Hartleyho. Podľa všetkého však McLaren zablokoval každý pokus Red Bullu vyjednať si čo i len dočasný prestup Norrisa do Toro Rosso.

V máji Norris podpísal s McLarenom niekoľkoročný kontrakt, takže jeho budúcnosť je jasná.

V Red Bulle však nesmútia, veď stále majú Maxa Verstappena. “Max je stále na vrchole môjho rebríčka, pretože dokáže podať dobrý výkon za každých podmienok a aj bez dlhých príprav. Ohromným spôsobom to dokázal opäť v daždi v Soči. Tie preteky takmer vyhral, mal len zájsť do boxov o jedno kolo skôr.”

“Som hrdý na to, že sme sa odvážili priviesť Maxa do F1 už ako šestnásťročného. Nikdy ma nenechal na pochybách, či je tento náš spôsob správny. Vždy je veľmi koncentrovaný a nič ho nedokáže odkloniť od jeho cieľa, ktorým je víťazstvo,” vychvaľuje holandského pretekára Helmut Marko.

V budúcej sezóne sa bude zrejme biť aj s Georgeom Russellom, ktorý počas zimy vymení Williams za Mercedes. V tejto sezóne podobne ako Norris ukazuje, že bude silný. Avšak Marko si chce počkať. “Až o rok uvidíme, aký je naozaj dobrý.” Nestačil už jeho výkon v Sachíre, kde zaskakoval za Lewisa Hamiltona a takmer vyhral? “Verte mi, niekoľkí by v tom Mercedese dokázali vyhrať titul.”

A keď sa už bavíme o titule: Do konca sezóny nám zostáva sedem veľkých cien, pričom v šampionáte delia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona dva body. Christian Horner očakáva, že polovica tratí bude vyhovovať Red Bullu a polovica Mercedesu.

Ako to vidí Marko? “V prvom rade sa musíme vrátiť na čelo. Väčšina tratí však v skutočnosti hovorí v prospech Red Bullu,” vyhlásil.

Súvisiace články

Diskusia