logo F1online.sk

Haas zvažuje pre rok 2022 angažovanie skúseného rezervného pilota

Günther Steiner
© Haas
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko30. 9. 2021

Americký tím Haas má v aktuálnej sezóne dvojicu nováčikov – Nikitu Mazepina a Micka Schumachera. S touto dvojicou tím dokonca predĺžil zmluvu aj pre rok 2022. Šéf tímu Günther Steiner však pripúšťa, že vzhľadom na budúcu sezónu by sa tímu hodil aj skúsený pilot.

Tím Haas má v súčasnosti vo svojich službách 25-ročného Piettra Fittipaldiho, ktorý zaskakoval za Romaina Grosjeana ako tretí, rezervný pilot na konci minulej sezóny a to konkrétne pri dvoch podujatiach. Do budúcna sa však nevylučuje ani príchod skúsenejšieho jazdca.

„Máte pravdu, nemáme referencie, referencie chýbajú,“ povedal Günther Steiner. „A to je skúsený pilot. Neviem teda presne, ako to urobíme, existuje tu viacero možností, ako tieto veci urobiť. Trochu sme sa o tom rozprávali, ale v skutočnosti sme neurobili nič.“

„Ale chcem vidieť, ako budú (piloti) pokračovať. A z údajov môžete veľa vidieť, ako veľmi sa zlepšili, a podobne, môžete získať veľa informácií,“ pokračoval 56-ročný Talian.

Jedným z problémov je ten, že ak by Haas angažoval skúsenejšieho testovacieho pilota, v prípade jeho nasadenia v tréningoch by oberal o čas na trati práve Mazepina a Schumachera.

„Je to vždy ťažké, ak si vezmete rezervného ‚referenčného‘ pilota (jazdec s referenciami, pozn.red.), nazvime ho takto, ktorý ich vytiahne z auta pri testovaní. Myslím si však, že v určitej fáze sa k tomu bodu musíme dostať,“ hovorí Steiner. „Interne to prediskutujem s inžiniermi, čo je pre tím najlepšie, ale my sme sa ešte nerozhodli. Koluje tu veľa týchto myšlienok. Ale my sme ešte neprijali rozhodnutie.“

„Ja len dúfam, že naše auto je dostatočne stabilné, aby z neho mohli (piloti) dostať čo najviac. Čím lepšie je auto, tým ľahší je pre nich jeho vývoj. Stabilné auto vám umožní ísť rýchlejšie, pretože vám dodá sebavedomie,“ pokračoval šéf tímu Haas.

Na otázku, kedy by mohol povolať spomínaného tretieho pilota, Steiner odpovedal: „Bude to po skončení sezóny, ak budeme musieť prijať takéto rozhodnutie.“

Súvisiace články