logo F1online.sk

Ruská ruleta v záverečnom daždi. Hamilton má 100. víťazstvo v kariére

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Veľká cena Ruska bola jedným slovom brutálna. V samom závere pretekov prišli mračná nad Autodróm v Soči. Preteky vtedy viedol Lando Norris, ktorému tím nariadil zastaviť a prezuť, čo britský mladík odmietol. Tým sa zrejme pripravil o prvé víťazstvo v kariére. Lewis Hamilton však nezaváhal, prezul a zvíťazil. Podobne tak nezaváhal ani Max Verstappen a Red Bull. Holanďan sa pred svojou zastávkou potácal na siedmom mieste, no napokon je z toho priam zázračná druhá priečka. Rozumne sa zachoval i Carlos Sainz, ktorý končí tretí.

Do pretekov sme vstúpili s prudko neistou predpoveďou počasia, no úvod pretekov bol napokon suchý. Štart najlepšie vyšiel Carlosovi Sainzovi, ktorý sa síce neodpichol najlepšie, ale vyviezol sa za Landom Norrisom a do druhej zákruty už viedol. Lewis Hamilton bol na úvod veľmi opatrný, spadol na siedme miesto a musel sa prebíjať späť. Veľmi pekne odštartoval aj Lance Stroll, ktorý poskočil zo siedmeho na štvrté miesto a Charles Leclerc, ktorý sa posunul z devätnásteho na dvanáste.

V úvodných kolách sa nám na trati rozhorela priam vojna. Videli sme množstvo súbojov, pričom taktika Mercedesu, ktorý poslal na koniec roštu Valtteriho Bottasa vôbec nevyšla. Fínsky pretekár totiž Maxa za sebou dlho neudržal. Vedenie si neudržal ani Sainz, ktorého v trinástom kole zdolal Norris.

V tom čase nám začali aj prvé pitstopy. Odštartoval ich Stroll, nasledoval Russell a potom Sainz. V McLarene zostali trpezliví a Landa do boxov nepovolali. Degradácia pneumatík totiž bola v nedeľu v Soči až nečakane vysoká. Norris navyše na starých pneumatikách nebol pomalší než Sainz.

Začiatkom druhej tretiny pretekov sa Verstappen ocitol v čistom vzduchu a začal mohutne doťahovať Hamiltona, ktorý bol od štartu zaseknutý za Ricciardom. V 23. kole Daniel zastavil a uvoľnil Lewisovi priestor. McLaren však opäť zbabral výmenu pneumatík a Austrálčan spadol až za Estebana Ocona na štrnáste miesto.

V 27. okruhu zamierili naraz do boxov Max Verstappen a Lewis Hamilton. Preteky smerovali k veľkolepému vyvrcholeniu. Avšak v druhom stinte sa v premávke ocitol Verstappen, kým Hamiltonovi sa podarilo rýchlo prebiť vpred. Sedemnásobný majster sveta potom nasadil neskutočné tempo a začal doťahovať Landa Norrisa. Rozostup medzi Hamiltonom a Verstappenom medzitým narástol na asi pätnásť sekúnd. Max zostal zaseknutý za Sainzom a Ricciardom a veľmi strácal.

Pätnásť kôl pred koncom sa Hamilton na Norrisa definitívne dotiahol. Pilot McLarenu však mal viac ako solídne tempo. Asi deväť kôl pred koncom zavítali na okruh prvé dažďové kvapky. Šesť kôl pred koncom urobil Lando chybu, ktorú Lewis nedokázal využiť. To bol jasný signál, že trať je už príliš mokrá. Vtedy prišli do boxov prví piloti po intermediálky.

Štyri kolá pred koncom McLaren nariadil Norrisovi zastaviť, avšak ten to odmietol a pokračoval. To bola veľká chyba, ktorej sa britský mladík dopustil. Dážď veľmi zhustol a Lando na to doplatil. Spadol hlboko do poľa a okrúhle 100. víťazstvo napokon berie Lewis Hamilton. Druhý skončil Max Verstappen, ktorý perfektne načasoval svoje prezutie na intermediálky a získava mimoriadne dôležitých 18 bodov. Pred svojou zastávkou sa Holanďan potácal za Fernandom Alonsom na siedmom mieste. Red Bull tak v nedeľu v Soči získal úplný jackpot. Tretí skončil Carlos Sainz.

Hamilton sa vracia aj do čela šampionátu, avšak jeho náskok je len dvojbodový.

Piloti, ktorí sa rozhodli riskovať a zostať dlhšie na suchých pneumatikách, na to veľmi doplatili. Norris napokon preťal šachovnicovú vlajku až na siedmom mieste.

FOM