logo F1online.sk

Montoya sa v Norrisovi videl: Takto sa cítil pred 20 rokmi, keď ho odpálil Jos Verstappen

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Ladislav Király
Ladislav Király28. 9. 2021

Lando Norris bol smutným hrdinom Veľkej ceny Ruska, ale podľa bývalého pretekára F1 Juana Pabla Montoyu mu jeho výkon pomôže zdvihnúť sebavedomie. V Soči dlho živil šancu na víťazstvo, ale záverečný dážď a nedobré taktické rozhodnutie ho o ňu ozbíjali.

Norris jednoducho usúdil, že aj v daždi to zvládne so slikmi. Začalo však pršať omnoho silnejšie, ako predpokladal a napokon skončil až siedmy. „Viem, aký je teraz sklamaný,“ povedal Montoya pre Motorsport.tv. „Ak sa však na to pozriete s odstupom, tak viedol väčšinu veľkej ceny a nespravil žiadne chyby. Asi tak 90 percent štartového roštu by chcelo predviesť to, čo predviedol Lando.“

„Ukázal, že vie odviesť prácu, ktorá sa od neho očakáva. Práve to je podľa mňa najdôležitejšie. A presne to si odtiaľto aj odnesie: vedomie, že na to má.“

Montoya toto vystúpenie prirovnal k Veľkej cene Brazílie 2001, v rámci ktorej ako nováčik dokázal potrápiť dominantného Michaela Schumachera. Pred dvadsiatimi rokmi spomínaného Nemca dokonca predstihol, ale následne doplatil na kolíziu s Josom Verstappenom strácajúcim celé kolo.

„Sčasti to bolo podobné, ako to, čo sa mi stalo v Brazílii, keď cezo mňa Jos preletel. Každý si myslel, že som poriadne nahnevaný, ale ja som bol vlastne šťastný; veď som predstihol Michaela a viedol som. Vo svojom vnútri som si hovoril, že na to mám, že na to fakt mám. A keď si začnete takto dôverovať, tak to všetko začne byť ozaj ľahké,“ pripomenul JPM.

Montoya hovoril aj o tom, že ak o víťazstvá nebojujete dosť často, tak s tým jednoducho nemáte dosť skúseností. „Ste pod tlakom a dostavia sa chyby. Chvíľu potrvá, kým dokážete robiť správne rozhodnutia. Nemyslím si, že za toto teraz môžeme niekoho viniť. Ako tím odviedli úžasnú prácu, len im to jednoducho nevyšlo,“ dodal Juan Pablo Montoya.

Súvisiace články