logo F1online.sk

Norris sa chce poučiť z chýb, dva dni strávil na simulátore

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala1. 10. 2021

K víťazstvu bol tak blízko, a predsa tak ďaleko. Lando Norris na Veľkej cene Ruska jazdil ako z veľkej knihy, no len do posledných desiatich kôl. Následne sa totižto prihnal dážď a Britova rozprávková jazda sa skončila katastrofálne. Mladík je však odhodlaný sa z víkendu poučiť, a preto po pretekoch strávil dva dni na simulátore vo Wokingu.

Veľká cena Ruska sa zlomila na jednom rozhodnutí: Prezuť či neprezuť na intermediálne pneumatiky? Lando Norris, netušiac, že dážď zosilnie, sa rozhodol pre sliky. To bola chyba, ktorú nenapravili ani inžinieri na boxovom múriku.

McLaren už v nedeľu avizoval, že spraví maximum pre to, aby sa poučil. A nezostalo len pri slovách. Norris sa vybral do továrne vo Wokingu, kde strávil spolu tri dni pri analýzach udalostí z VC Ruska. Z toho dva dni jazdil aj na simulátore.

“Samozrejme, naučil som sa veľa vecí; veci o mne, čo by som mal nabudúce spraviť lepšie, ak sa ocitneme v rovnakej situácii, a tiež ako sa lepšie rozhodovať,” vysvetlil Lando Norris vo štvrtok na predstavení vlastného motokárového tímu LN Racing Kart, kde ho vyspovedal Autosport.

Následne pokračoval: “Ale aj spolu s tímom: ako by sme mohli lepšie komunikovať, ako sa baviť, aby mi tím poskytol viac informácií, a mohli sme prijať rozhodnutie.” Rodákovi z Bristolu by sme mohli po VC Ruska vyčítať aj jeho takmer až paniku vo vysielačke. Keď mu inžinier poskytol nejakú informáciu, Norris ho viackrát zahriakol, aby “držal hubu”.

“Ono je to veľmi komplikované. Keď to sledujete v televízii, vyzerá to tak jednoducho, vyzerá to ako najľahšie rozhodnutie na svete. Niekedy máte pocit, že je ľahké rozhodnúť sa, ale nie je to také jednoduché. Musí sa odohrať veľa vecí, aby ste prijali dobré a správne rozhodnutie,” vysvetľuje pilot McLarenu.

Ako vlastne vyzerali posledné dni v továrni? “Prešli sme si všetkým, celými pretekmi od prvého kola až do úplného záveru. Samozrejme, najdôležitejších bolo posledných desať kôl, čo by som vedel spraviť lepšie, aby som pomohol tímu, a čo zas môže spraviť tím, aby pomohol mne.”

“Dva dni sme strávili na simulátore a jeden deň sme skúmali komunikáciu, ako sa o veciach rozprávame, aby sme to nabudúce skúsili spraviť lepšie. Nepoviem vám, čo som sa naučil, ale naučil som sa toho veľa. A aj tím sa toho naučil veľa. Nemáme žiadnu garanciu, ale dúfam, že nabudúce budeme lepší,” pozerá sa dopredu Lando Norris.

V tejto šialenej sezóne nemôžeme vylúčiť, že sa McLarenu ešte naskytne podobná šanca ako minulý víkend. A ani v ostatných pretekoch to nemusí byť vôbec zlé, McLaren určite má monopost na to, aby zaknihoval ešte celý rad pekných výsledkov.

Kam sa Norris teší najviac? Ktorý okruh bude pre jeho monopost najlepší? “Ja dúfam, že všetky. Taká Amerika bude fajn. Vlani bolo dobré aj Abú Zabí, no to tento rok azda nebude platiť, keďže menia trať. V Mexiku môžeme byť celkom silní, no ťažko povedať.”

“Myslím, že v Rusku sme nečakali, že budeme takí dobrí, akí sme nakoniec boli, a v Zandvoorte zas takí zlí. Aj v tejto neskorej fáze sezóny sa teda učíme nové veci o aute, stále zisťujeme, čo zlepšuje a čo zhoršuje jeho rýchlosť. A tiež sa z toho chceme poučiť smerom do budúcej sezóny — ako nebyť pomalí, ale vždy rýchli,” doplnil.