logo F1online.sk

Russell: Ledva som obul softy, takmer som havaroval

George Russell obúva sliky
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Jedným z hrdinov kvalifikácie v Soči je George Russell, ktorému sa po belgickej mokrej sobote podaril ďalší husársky kúsok: Williams dostal do najlepšej trojky. Vďačí za to svojim schopnostiam na mokrej trati i poriadnej dávke odvahy, keď sa ako prvý rozhodol obuť pneumatiky na suchú trať. Nechýbalo preto veľa a mohlo sa to skončiť katastrofou.

George Russell bol úplne prvým pilotom, ktorý svojmu tímu odkázal, aby pripravil mäkké pneumatiky. Vtedy bola trať ešte pomerne mokrá a keďže okruh v Soči je aj na suchu dosť šmykľavý, bolo jasné, že ho nečaká ľahká úloha. Potvrdilo sa to hneď po výjazde z boxov.

“Ozval som sa vo vysielačke a chlapcom hovorím: Pripravte sliky, pretože určite pôjdeme na sliky,” opisuje momenty pred zastávkou George Russell. “A oni mi odpovedali, aby som v tom kole zamieril do boxov. Pomyslel som si, že asi nerozumeli, čo som povedal vo vysielačke. Povedal som však, že v takýchto podmienkach musíme ísť do toho. Keď je risk veľký, veľký je aj zisk. Hlavne v takýchto podmienkach.”

A riziko bolo značné. “Keď som na gumách do sucha vyšiel z boxovej uličky, okamžite som takmer havaroval,” pokrútil hlavou britský pretekár. Russellovi sa napokon podarilo udržať monopost na trati, no požadované zlepšenie v časoch neprichádzalo a neprichádzalo.

“Prišlo to až v tom úplne poslednom kole. Tu a tam som sa ocitol v premávke, kvôli čomu som nikdy nemohol dokončiť svoje kolo a trochu ma to frustrovalo. Všetci to však mali rovnaké a vedel som, že to posledné kolo bude senzačné. Tak sme si to všetko šetrili naň a teraz sme tu,” veľavravne ukazuje okolo seba. “Je to trochu neuveriteľné, že sme v štyroch pretekoch druhýkrát v najlepšej trojke.”

V Belgicku sa dokonca George Russell tešil zo svojho prvého oficiálneho pódia. V nedeľu to bude mať určite náročnejšie, keďže tentoraz sa nedá očakávať, že by sa zopakovala belgická fraška a v pretekoch sa nepretekalo.

I napriek tomu je Russell optimista a pódium chce získať. “Som šťastný, tretia pozícia je z pohľadu štartu skvelá. Do druhej zákruty je to naozaj ďaleko. Na rovinkách je dosť klzko a my máme dobrú rýchlosť, nuž dúfam, že mi Lando vyrobí pred prvou zákrutou pekný zákryt.”

“Som určite naozaj šťastný. Bodovali sme v troch z posledných štyroch pretekov. Nevidím dôvod, prečo by sme v tom nemali pokračovať. Musíme si dať za cieľ pódium — nemáme čo stratiť, musíme ísť proste do toho,” odkázal bojovne naladený rodák z King’s Lynn.