logo F1online.sk

Norris má pole position, Hamilton prepadol v Q3

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Lando Norris sa po šialenom závere ruskej kvalifikácie teší zo svojej premiérovej pole position po skvelej jazde v náročných podmienkach. Na osychajúcej trati nasadil mäkkú zmes spolu s ostatnými, no zvládol to na nej najlepšie zo všetkých. Najbližšie mu boli Carlos Sainz a George Russell.

S kvalifikáciou to už od rána vyzeralo zle-nedobre. V Soči lialo ako z krhly, kvôli čomu boli zrušené dopoludňajšie preteky F2 aj F3, a taktiež tretí tréning F1. Na potešenie všetkých však krátko pred plánovaným štartom kvalifikácie prestalo pršať, dokonca vykuklo slnko. A tak sa boj o pole position mohol začať!

Najsilnejší dnes bol Lando Norris, ktorý vo svojom poslednom pokuse zajazdil kolo za 1:41,993, čo bol o 0,517 sekundy lepší čas ako ten na konte Carlosa Sainza. George Russell stratil až 0,990 sekundy, no ešte aj to mu stačilo na vynikajúce tretie miesto. Kvalifikačné “pódium” v zložení McLaren, Ferrari a Williams určite prebudilo krásne spomienky dlhoročných fanúšikov na časy dávno minulé.

Kvalifikácia pritom mala byť jasne v réžii Mercedesu. Ten v piatok dominoval a aj po prvých dvoch častiach kvalifikácie sa ukazoval ako jasný favorit na štart z prvého radu. Proti strieborným šípom však hrali podmienky na trati.

Namiesto toho, aby sa Q3 odjazdila rovnako ako predchádzajúce časti na intermediálkach, piloti v posledných minútach začali prezúvať na mäkkú zmes v nádeji, že na nej zajazdia rýchlejšie časy. Lídrom bol v tomto smere Russell, ktorý prezúval ako prvý.

Mercedes nakoniec zareagoval tiež, no Lewis Hamilton v nájazde do boxov spravil chybu a ľavou stranou auta trafil bariéru. Zavesenie sa našťastie nepoškodilo a Britovi stačilo vymeniť predné krídlo.

Ani toto kusisko šťastia mu však nestačilo na zisk pole position. Keď sa vrátil na trať a odštartoval svoje rýchle kolo, v treťom sektore nezvládol prejazd šestnástou zákrutou a trafil bariéru. Druhýkrát. Tentoraz pre zmenu zadnou časťou auta. Úradujúci šampión tak bude v nedeľu štartovať až zo štvrtého miesta.

Špecialista na ruský okruh Valtteri Bottas dopadol ešte horšie a obsadil len nevýrazné siedme miesto. Potom, čo ovládol piatkový druhý tréning, vyhlásil, že je toho v ňom ešte viac, tak dúfajme, že to ukáže aspoň v nedeľu.

Pekný výsledok McLarenu potvrdil piatym miestom Daniel Ricciardo pred španielskym matadorom Fernandom Alonsom. Pripomeňme však, že Ricciardo sa má dostaviť ku komisárom za blokovanie Lancea Strolla.

Ôsma priečka patrí spomínanému Lanceovi Strollovi. Sergio Pérez “nesklamal” a v Q3 sa vyšplhal len na deviate miesto, z ktorého Red Bullu veľmi nepomôže v zisku konštruktérskeho titulu. Do prvej desiatky sa vošiel aj Esteban Ocon.

Naopak, za prahom postupu do záverečnej časti zostal stáť Sebastian Vettel, ktorému chýbalo päť stotín sekundy. Po svojich kolách v Q2 si aj dosť zahromžil, pričom vo vysielačke uviedol, že veľa času stratil za Júkim Cunodom. Komisári však tento incident ani neprešetrovali.

Nicholas Latifi dostal v noci z piatka na sobotu nový spaľovací motor, turbo a jednotku MGU-H. Išlo o preventívne opatrenie, keďže mechanici objavili isté nezrovnalosti v pneumatickom systéme.

Kanaďan tak dnes síce postúpil do Q2, ale štartovať bude až osemnásty pred Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom, ktorí podobne ako on dostali penalizácie za nasadenie motorových komponentov nad rámec povolenej alokácie.

Image