logo F1online.sk

V Rusku výdatne leje. Aké máme možnosti?

Soči, Rusko
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Víkendovú veľkú cenu v Soči takmer určite ovplyvní dážď. V piatok bola situácia ešte pokojná, no v sobotu sa počasie akoby zbláznilo a okruh je výdatne zmáčaný. Hrozí, že dnes neodjazdíme tretí tréning ani kvalifikáciu. Aké máme v tom prípade možnosti?

FIA mierne uvoľnila sobotný harmonogram tým, že kvalifikáciu Formuly 2 a preteky šampionátu F3 presunula na piatok. V nich už včera získal titul junior Red Bullu Dennis Hauger. Kompetentní tak majú väčší priestor na manévrovanie pre prípad, že podmienky na trati nedovolia odjazdiť kvalifikáciu.

“Spoločne s Formulou 1 sme sa rozhodli pre proaktívny prístup a na základe aktuálnej predpovede počasia sme upravili harmonogram, aby sme mali čo najväčšie šance, že sa [preteky F3] uskutočnia bez prerušenia,” vysvetlila FIA v piatok. “Ako na každom podujatí, aj tu máme k dispozícii niekoľko možností pre prípad nepriaznivého počasia. Situáciu budeme prehodnocovať v priebehu soboty s primárnym cieľom zachovať bezpečnosť všetkých zúčastnených.”

Pohľad z okna neveští nič dobré, hoci predpoveď počasia dáva istú nádej, že sa situácia v popoludňajších hodinách zlepší. V to dúfa aj riaditeľ pretekov Michael Masi, s ktorým sa v druhom tréningu zhováral športový riaditeľ Red Bullu Jonathan Wheatley.

“Naša predpoveď ukazuje, že najskôr sa kvalifikujeme v nedeľu ráno, vidíte to tak tiež?” pýtal sa Wheatley, na čo Masi zareagoval: “Predpoveď počasia hovorí, že by to mohlo byť schodné aj v sobotu neskoro popoludní.”

Či sa toto vyplní, sa presvedčíme na vlastné oči. V každom prípade FIA má k dispozícii aj žolíka, ktorým by bolo presunutie dnešného kvalifikačného programu na nedeľu ráno podobne, ako sa to stalo v roku 2019 na Veľkej cene Japonska. V nedeľu už hrozia len prehánky.

Ak by sa z nejakého dôvodu kvalifikácia predsa len neuskutočnila a neodjazdil by sa ani tretí tréning, piloti by do pretekov odštartovali v poradí z piatkového druhého tréningu. I preto sme toľkých jazdcov videli v závere piatkových jázd skúšať kvalifikačné simulácie. A samozrejme aj preto, aby minuli mäkké zmesi, ktoré dnes nebudú potrebovať.

Program na sobotu (podľa nášho času)
9:30 – preteky F2
11:00 – tretí tréning F1
12:40 – preteky F3
14:00 – kvalifikácia F1
15:45 – preteky F2
17:13 – západ slnka

Program na nedeľu (podľa nášho času)
8:55 – preteky F3
10:20 – preteky F2
14:00 – preteky F1
17:13 – západ slnka