logo F1online.sk

Wolff nevylučuje tímovú réžiu, rozhodne sa až v sobotu

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Keďže Valtteri Bottas už v tejto sezóne nemá reálnu šancu získať majstrovský titul, Lewis Hamilton sa ocitá vo veľmi výhodnej pozícii. Po svojom boku má jazdca, ktorý na jednej strane dokáže brať Maxovi Verstappenovi body, a na druhej je ochotný Hamiltonovi pomôcť. Dočká sa takej pomoci aj v šprinte?

Mercedesy si v piatok relatívne ľahko vybojovali prvý rad a v sobotu budú pomýšľať na šprintové double, čo by znamenalo zisk piatich majstrovských bodov. Ak sa Max Verstappen udrží na svojej pozícii, získa posledný bod.

Z pohľadu strieborných šípov teda bude jedno, či vyhrá Bottas alebo Hamilton, no Britovi bude určite záležať na tom, či extra bod za prvú priečku získa, alebo nie. V šampionáte sa totižto Verstappen s Hamiltonom budú naťahovať aj o odrobinky.

Pomôže Mercedes Lewisovi Hamiltonovi tým, že sa Bottasovi ozve James? “Je to ťažké, keď máte využiť tímovú réžiu, pretože všetci sme tu pretekári a také čosi nechceme vidieť,” odpovedal Toto Wolff po kvalifikácii a rýchlo pripomenul, že Bottas má za sebou dobrý piatok a jeho prvé miesto na štarte šprintu je zaslúžené. “Všetci by si mali uvedomovať, že sa tam dostal sám.”

“Ale v tomto prípade Valtteri v nedeľu pôjde až na chvost,” uznáva šéf tímu z Brackley, “takže musíme zistiť, ako dopadne štart. Predtým nemáme veľmi o čom debatovať. Treba byť len opatrný v prvej zákrute a potom uvidíme, kde sa ocitnú.”

Takže o tom, či dôjde k tímovej réžii, sa rozhodne najskôr po prvom kole. Môže sa totižto stať, že sa medzi Bottasa s Hamiltonom vkliesni Max Verstappen. V tom prípade bude akákoľvek debata o tímovej réžii bezpredmetná.

Na otázku, či by Mercedes siahol po tímovej réžii v prípade, že Bottas s Hamiltonom sa Verstappenovi vzdialia a v druhej polovici stokilometrového šprintu budú mať dostatočný náskok, Wolff prisvedčil: “Áno, pravdepodobne.”

Napokon ešte 49-ročný Viedenčan pochválil Valtteriho Bottasa za vydarenú kvalifikáciu. Všimol si v nej, že po podpise a oznámení jeho zmluvy s Alfou Romeo akoby pocítil slobodu. “Bol naozaj voľný. V prvom kole aj veľmi riskoval a bol trochu široký, potom s pokojom sebe vlastným povedal: ‘Ak budem mať zákryt, môžem byť o tri desatiny rýchlejší.’ Tak dostal zákryt.” A spomínané tri desatiny získal.

Bottas bude v sobotu miešať kartami vpredu, no v nedeľu to bude mať náročnejšie. Odštartuje totižto z poslednej priečky za to, že nasadil nové motorové komponenty. Ako sa však ukázalo, nešlo o žiadnu stratégiu zo strany Mercedesu. Inžinieri skrátka po piatkovom tréningu zbadali na dátach isté náznaky, že by Bottasova pohonná jednotka nemusela byť v poriadku. “Mali sme mierne obavy, v opačnom prípade by sme to nenasadili. A pri šprintovom formáte je to celkom dobré, pretože penalizáciu dostanete len v nedeľu.”

Súvisiace články