logo F1online.sk

Russell je rád, že je v Mercedese: Red Bull vie byť bezohľadný a nemilosrdný

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

George Russell je už od juniorských kategórií členom jazdeckej akadémie Mercedesu, do ktorej sa v roku 2015 dostal aj vďaka slávnej prezentácii v PowerPointe, v ktorej vysvetľoval, prečo by si mali strieborné šípy vybrať práve jeho. Keď sa pozrieme na to, ako sa jeho kariéra vyvíjala následne, by sa jeden mohol zamyslieť, či nemal túto prezentáciu radšej ukázať Helmutovi Markovi. George Russell však hovorí, že prístup Mercedesu sa mu pozdáva viac ako štýl Red Bullu.

Mladý Brit zaujal aj Tota Wolffa, keď vo svojej prezentácii “uviedol každý jeden dôvod, prečo by sa v budúcnosti mohol stať úspešným pilotom Mercedesu”. Ním sa zrejme v budúcej sezóne aj stane, ale na túto príležitosť čakal tri roky, ktoré strávil v hlboko podpriemernom Williamse.

V Red Bulle by takmer určite dostal šancu oveľa skôr, ak by dokázal skopírovať prvú časť kariéry Alexa Albona. Alexa Albona, ktorý v šampionáte F2 prehral boj o titul práve s Georgeom Russellom, a to o celých 75 bodov.

Čo však v Albonovom prípade nasledovalo potom, Russella utvrdilo v tom, že Mercedes bol správnou voľbou. “Som veľmi spokojný s tým, že mi dal Mercedes túto príležitosť učiť sa,” hovorí v rozhovore pre ESPN George Russell. “Red Bull to miestami robí dosť bezohľadne a nemilosrdne, a preto som taký vďačný za to, že som dostal tú príležitosť učiť sa a rozvíjať sa.”

“Snom každého pilota je dostať sa do F1 a jedného dňa vyhrávať preteky, ale keď čelíte tým najlepším, niekedy sa to tak skrátka nestane,” vysvetľuje svoj pohľad talentovaný Brit, ktorý počas posledných troch rokov mohol na sebe pracovať bez toho, aby bol neustále pod tlakom ako napríklad Alex Albon v Red Bulle.

Teraz je oveľa lepšie pripravený. “Momentálne sa cítim byť oveľa silnejší. Aj keď teraz skočím do auta a rýchlostne trochu strácam, tak po psychickej stránke som dosť silný na to, aby ma to nerozhodilo. Viem, že nakoniec tú rýchlosť nájdem.”

“Kedy ju nájdem, to ešte neviem, ale som už dosť vyzretý a starý na to, aby som sa s tým vysporiadal. Pred jedným alebo dvoma rokmi by som azda ešte nebol,” zamýšľa sa Russell.

Božie cesty sú nevyspytateľné. Alex Albon, ktorý už ochutnal aj monopost Red Bullu, v budúcej sezóne nahradí vo Williamse práve Georgea Russella. Ten už pomaly posiela kufre do Brackley, kde bude pôsobiť v najbližších sezónach.

Mnohí Russellovo povýšenie predpovedali už pred mesiacmi, no len nedávno to bolo definitívne potvrdené. Vo chvíli, keď mu zavolal Toto Wolff, sa práve pripravoval na ďalšie preteky v posilňovni. “Toto si myslel, že som v nejakom klube alebo čo,” zasmial sa.

“Ono sa to ťahalo už nejaký čas. Nezakrývali sme si oči pred tým, že je to reálna možnosť, najmä po minuloročných pretekoch v Sachíre. Avšak, kým som nepoložil pero na papier a nepodpísal sa, kým to nebolo oznámené, tak sme sa na to pozerali realisticky,” doplnil.