logo F1online.sk

Russell: De Vries si šancu vo Formule 1 zaslúži

Nyck de Vries
© Twitter/Mercedes-EQ Formula E Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 9. 2021

Prestupové obdobie vrcholí a september bude mesiacom veľkých oznámení. Každým dňom očakávame veľké vyhlásenia od Mercedesu a Alfy Romeo. Prvý menovaný má oznámiť svoje rozhodnutie ohľadne Valtteriho Bottasa a Georgea Russella. Druhý má potvrdiť úplne novú jazdeckú dvojicu pre rok 2022. Do F1 by sa pritom mohol dostať Holanďan a čerstvý šampión Formuly E Nyck de Vries.

Ten sa so súčasnou partiou mladíkov vo Formule 1 pozná veľmi dobre, keďže prakticky so všetkými v rokoch 2017 až 2019 pretekal vo Formule 2.

„Je to fantastický pretekár,“ povedal na de Vriesovu adresu George Russell. „Je to šampión Formuly 2, šampión Formuly E, má rýchlosť, má charizmu a správny prístup, aby sa stal pilotom Formuly 1.“

„Bohužiaľ, je tu len 20 miest. Aby mohol nejaký skvelý jazdec prísť, musí ďalší skvelý jazdec odísť, čiže to nie je jednoduché. Zaslúžil by si to, no musíme si počkať, či dostane šancu alebo sa mu nejaká naskytne. Žiaľ, nie je tu dosť miest pre všetkých,“ dodal Russell.

De Vries bol v juniorských sériách skutočne rýchly. V roku 2017 patril v F2 k najlepším nováčikom, na ďalšieho sperrýchleho nováčika, Charlesa Leclerca, však nestačil. O rok neskôr vletela do Formuly 2 nová vlna mladíkov a Holanďan nestačil triu Russell – Norris – Albon. Pridal aj niekoľko zbytočných chýb a začalo sa špekulovať, či Nyck zbytočne neplytvá svojim potenciálom.

V roku 2019 však získal titul a pochybovačov umlčal, aj keď miesto vo Formule 1 nedostal. Upísal sa preto Mercedesu a vyskúšal šťastie vo Formule E, kde tento rok vybojoval ďalší titul do svojej zbierky.

„Myslím, že v roku 2018, keď sme spolu pretekali vo Formule 2, som povedal, že si šancu vo Formule 1 zaslúži. Veľmi silný bol aj v tomto roku vo Formule E. Ak by dostal miesto vo Williamse a v tomto tíme by som zotrval aj ja, bol by podľa mňa skvelým a veľmi schopným tímovým kolegom,“ uzavrel Russell.

Nuž, medzitým sa budú v padoku šíriť špekulácie. Šanca, že by sa de Vries spojil s Russellom vo Williamse, je dnes úplne mizivá. Jost Capito totiž už potvrdil, že Nicholas Latifi v tíme takmer istotne zotrvá. Nyck by sa tak v Grove spojil s jazdcom, ktorého v roku 2019 porazil v boji o titul vo Formule 2.

Najnovšie sa však hovorí o de Vriesovom prestupe do Alfy Romeo, kde chystajú kompletnú obmenu svojej jazdeckej dvojice.

Súvisiace články