logo F1online.sk

Fiasko v Belgicku: Verstappen vyhral bez toho, aby odpretekal jediné kolo

Max Verstappen za bezpečnostným vozidlom
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2021

Tohtoročná Veľká cena Belgicka sa zapíše do motoršportových análov ako najkratšia v histórii. Bez toho, aby musel odpretekať čo i len jediné kolo, ju vyhral Max Verstappen pred Georgeom Russellom a Lewisom Hamiltonom. Prvá desiatka napokon dostala polovičné body.

Dnešné preteky sa mali pôvodne odštartovať o 15:00. Nad okruhom však husto pršalo, kvôli čomu sa riaditeľstvo pretekov rozhodlo štart z bezpečnostných dôvodov odložiť. Ani sa niet čomu čudovať, veď Sergio Pérez trafil bariéru už v inštalačnom kole počas toho, ako sa mal dopraviť na štartový rošt.

Za zákrutou Les Combes na mokrých pneumatikách nedobrzdil a vo veľkej vode mal problémy dostať svoj monopost pod kontrolu. Napokon sa dokĺzal až do bariéry a úplne si zničil prednú časť auta vrátane zavesenia pravého predného kolesa. Tím zakrátko hlásil riaditeľovi pretekov, že Pérez do pretekov neodštartuje. Škody boli príliš rozsiahle.

To však ešte netušili, čo bude nasledovať. Štart sa postupne posúval na 15:10, 15:15, 15:20 a 15:25. V tejto chvíli monoposty konečne opustili štartový rošt a vybrali sa do zahrievacieho kola. Za bezpečnostným vozidlom odjazdili celkovo dve kolá a následne zamierili do boxov. Riaditeľstvo pretekov prerušilo štartovú procedúru a vyvesilo červené vlajky.

Max Verstappen síce vo vysielačke hlásil, že preteky môžu pokojne odštartovať, no zrejme len kvôli tomu, že bol na čele. Piloti za ním na rovinkách cez vodnú triešť nevideli absolútne nič, dokonca ani červené svetlá monopostu pred sebou.

Následne sme čakali a čakali. Medzitým už aj mechanici Red Bullu stihli opraviť monopost Sergia Péreza a u Michaela Masiho si úspešne vyargumentovali, prečo by mal mať Sergio Pérez povolené odštartovať z boxovej uličky. Pérezov monopost tým pádom vstal z mŕtvych a bol pripravený odštartovať.

Stále však bolo otázne, či sa dnes vôbec dostane do akcie. Dažďové mraky sa nie a nie pohnúť ďalej od okruhu. Navyše už plynul trojhodinový časový limit, v rámci ktorého sa musia odjazdiť celé preteky. Podľa športových pravidiel tento čas začal plynúť o 15:00 v momente plánovaného štartu veľkej ceny. Tímy a FIA teda sledovali radar v nádeji, že sa do 18:00 počasie umúdri.

Ak by sa tak nestalo, piloti by domov odchádzali bez bodov. Športové pravidlá totižto povoľujú udelenie polovičných bodov len v prípade, ak sa odjazdia aspoň dve kolá — tie sme neodjazdili, pretože preteky sa ani len nezačali —, a najviac 75 percent dĺžky pretekov. Ak by sme odjazdili viac ako 75 percent dĺžky pretekov, rozdávali by sa plné body.

Počasie však bolo aj naďalej veľmi nepriaznivé a hrozilo, že neodjazdíme ani potrebné dve kolá. A tak o 17:00 FIA stopla plynutie trojhodinového časového limitu citujúc Medzinárodný športový kódex a “vyššiu moc”.

A na štart sme čakali až do 18:17. Potom sa to všetko konečne rozbehlo — skoro. Lance Stroll sa pridal ku Kimimu Räikkönenovi a Sergiovi Pérezovi, a takisto vyštartoval z boxovej uličky. Aston Martin totižto vymenil jeho zadné krídlo za kus inej špecifikácie. Avšak, keďže všetci štartovali z boxovej uličky, trojica sa jednoducho zaradila na koniec vláčika.

Za bezpečnostným vozidlom sme následne odjazdili dve kolá a jeden sektor pred tým, ako sa opäť objavili červené vlajky. Splnili sme však podmienku udelenia polovičných bodov!

Na časomiere nám zostávalo ešte približne 50 minút, tým pádom stále žila nádej, že sa ešte niečo odjazdí aj v riadnom pretekovom tempe. Posledná nádej zhasla o 18:45, keď riaditeľstvo pretekov oznámilo, že končíme.

Prvá desiatka tým pádom skončila takmer v takom istom poradí, v akom sa dnes mala postaviť na štart. O jediný rozdiel sa postaral Sergio Pérez, ktorý dnes oficiálne skončil posledný.

Max Verstappen sa tým pádom stáva víťazom VC Belgicka 2021, prvé pódium v kariére si v sobotu vybojoval George Russell a tretia priečka pripadla Lewisovi Hamiltonovi.

Na štvrtom mieste skončil Daniel Ricciardo pred Sebastianom Vettelom. Pierre Gasly berie polovičné body za šieste miesto, Esteban Ocon za siedme. V prvej desiatke skončili ešte Charles Leclerc, Nicholas Latifi a 0,5 bodu si odnáša Carlos Sainz.

Najrýchlejšie kolo dnešných pretekov odjazdil sedemnásty Nikita Mazepin, no keďže neskončil v prvej desiatke, 0,5 bodu nedostane.

Priebežné poradie Pohára jazdcov:

Image