logo F1online.sk

Obrovská nehoda v kvalifikácii Série W

Nehoda v Sérii W
© Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2021

Po skončení druhého voľného tréningu na Veľkú cenu Belgicka pokračoval harmonogram víkendu kvalifikáciou ženskej Série W. Počasie v Spa však opäť úradovalo a pravdepodobne drobný dážď nachytal dievčatá v sekcii Eau Rouge – Raidillon. V desivo vyzerajúcej nehode sa ocitlo hneď šesť monopostov. Všetky zúčastnené našťastie vyviazli z nehody v poriadku.

Zástupcovia šampionátu síce nevydali žiadne oficiálne stanovisko o tom, že všetky dievčatá vyviazli z nehody v poriadku, avšak po uprataní havarovaných áut opäť zaviali zelené vlajky a kvalifikácia pokračuje. To je celkom iste dostatočne pozitívny signál.

Táto nehoda zrejme opäť rozprúdi diskusiu o bezpečnosti sekcie Eau Rouge – Raidillon. Hovorilo sa o nej už pred dvoma rokmi, keď tu tragicky zahynul Anthoine Hubert. Asi pred mesiacom tu tvrdo havarovali Jack Aitken a Davide Rigon, obaja si z nehody odniesli niekoľko zlomenín, čo opäť rozprúdilo diskusiu o bezpečnosti tejto zákruty.

Z pohľadu na zábery to však vyzerá, že k ochrane života a zdravia pretekárok opäť zásadným spôsobom prispel systém Halo. Stále čakáme na oficiálne stanovisko šampionátu, aj keď komentátori prenosu potvrdili, že všetkých šesť pretekárok je v poriadku.

Bohužiaľ sa však k nám dostávajú aj negatívne informácie. Jeden z fanúšikov, ktorý bol očitým svedkom nehody, napísal na sociálnych sieťach: „Beitske Visserová naozaj veľmi kríva, možno má zlomenú nohu. Ona si to odniesla najviac, pretože do nej Fabienne Wohlwendová narazila v podstate kolmo.“

Zaujímavý pohľad na tlačovej konferencii po skončení voľného tréningu priniesol Lewis Hamilton, ktorý povedal, že táto sekcia je hrboľatejšia než v minulosti. Je to pravdepodobne dôsledok nedávnych záplav v okolí okruhu.

Aktualizácia 17:53: Séria W práve vydala nové stanovisko: “Všetky dievčatá sa podrobia lekárskej kontrole – Ayla Agrenová a Beitske Visserová boli prevezené do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.”