logo F1online.sk

Chadwicková: Transsexuálne ženy do ženského športu nepatria

Jamie Chadwicková
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2022

Áno, aj to patrí k 21. storočiu. Jednou z vecí, ktorou sa globálny šport v súčasnosti zaoberá, sú osoby, ktoré prešli zmenou pohlavia. Riešia to v prvom rade plavecké a atletické únie, ktoré veľmi rýchlo zistili, že transsexuálne ženy majú proti svojim súperkám dosť navrch. Pridáva sa aj asi najväčšia ženská pretekárska hviezda Jamie Chadwicková, podľa ktorej by takýmto osobám nemalo byť dovolené súťažiť v ženskom športe.

Tá tak svojimi vyjadreniami podporila šéfku svojho tímu Caitlyn Jennerovú, ktorá prehlásila, že ženský šport musí byť chránený. Transsexuálom a transsexuálkam by nemalo byť umožnené súťažiť v niektorých ženských športoch kvôli prirodzeným fyzickým výhodám.

V motoršporte táto otázka síce nie je tak veľmi relevantná, keďže tu sa mužské a ženské kategórie nerozlišujú striktne. Dievčatám je umožnené voľne súťažiť proti mužom a napríklad vo vytrvalostných šampionátoch často vznikajú zmiešané mužsko-ženské posádky. Niektoré kategórie, napríklad aj Séria W, ktorej je Chadwicková dvojnásobnou šampiónkou, sú však striktne ženské. Aj keď je Séria W svojím „diskriminačným“ charakterom v motoršporte skôr výnimkou, existuje možnosť, že by táto diskusia mohla byť jedného dňa aktuálna.

Čo je však na Jennerovej zaujímavé, svoje názory a vyjadrenia predkladá ako transsexuálka. Hovoríme tu síce o olympijskej víťazke v desaťboji, ale zlato si vybojovala ako William Jenner. V roku 2015 podstúpila zmenu pohlavia a dnes je z nej Caitlyn Jennerová, šéfka tímu Jenner Racing, ktorá nesúhlasí s tým, aby transsexuálne ženy súťažili v ženskom športe.

„Caitlyn je určite v lepšej pozícii hovoriť na túto tému než väčšina z nás. Chápem však, čo chce povedať. Caitlyn je tiež transsexuálka, ale svalovo sa vyvíjala ako muž. Je teda vyššia aj širšia než by bola, keby sa narodila ako žena. Myslím si, že jej ide len o ochranu ženského športu a s tým súhlasím,“ povedala Chadwicková v rozhovore pre britský Telegraph.

„Samozrejme, je to komplexná diskusia. Ja verím, že každý má právo súťažiť v športe. Šport je pre mnohých ľudí útekom a nemal by byť ničím exkluzívne vyhradeným. Každý by mal dostať šancu. Našťastie, nie je mojou úlohou to riadiť. Venujem sa však športu, ktorý je v tomto smere iný. Muži a ženy tu môžu súťažiť proti sebe, takže teoreticky by sa nás to týkať nemalo.“

„Podľa pravidiel motoršportu môžu muži a ženy súťažiť spoločne, ale zároveň tu hovoríme o fyzicky veľmi náročnom športe. Rozhodne pri ňom potrebujete určitú fyzickú úroveň. Okrem toho by v tom nemal byť žiadny problém. Neviem, či sú ženy schopné dostať sa na potrebnú fyzickú úroveň v súčasnej situácii. To sa práve snažím zistiť,“ porovnáva mužov a ženy v motoršporte Chadwicková.

„Verím však tomu, že je to možné. Pozrite sa na Suzi Wolffovú, poslednú ženu, ktorá pilotovala monopost F1 v priebehu pretekárskeho víkendu. Jej skúsenosti ukazujú, že by sa to dalo zvládnuť,“ dodala Jamie.