logo F1online.sk

Rodin neprešiel výberovým procesom FIA. Chceli sme angažovať ženu, tvrdí vedenie stajne

Jamie Chadwicková
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 9. 2023

Podľa všetkého to vyzerá tak, že výberovým procesom FIA prešiel spomedzi štvorice či pätice uchádzajúcich sa tímov o vstup do F1 iba Andretti. Novozélandsky celok Rodin už medzičasom totiž potvrdil, že vo svojich snahách prepracovať sa do kráľovnej motoršportu nebol úspešný a v táboroch ostatných záujemcov – HiTechu, Lky Sunz či Formuly Equal – panuje ticho.

Celok, ktorý pôsobí vo Formule 2, už vopred avizoval, že pokiaľ prejde výberovým procesom, ponúkne minimálne jednu sedačku ženskej pretekárke – pravdepodobne Jamie Chadwickovej. Vedenie stajne tiež prechovávalo záujem o Liama Lawsona a Louisa Sharpa, šestnásťročného mladíka, ktorý aktuálne pôsobí v britskej Formule 4.

Rodin zároveň uviedol, že spomedzi všetkých uchádzačov o miestenku v najvyššej motoristickej súťaži, obdržal od FIA zelenú iba Andretti. „Spoločnosť Rodin Cars sa zúčastnila na nedávnom výberovom procese FIA, s cieľom získať prístup do prestížnych majstrovstiev sveta Formuly 1. Žiaľ, vo svojom ťažení sme nebolo úspešní,“ stojí v stanovisku tímu.

„Radi by sme dali na pravú mieru, že naším cieľom nie je kritizovať FIA a ani sa snažiť o prehodnotenie jej rozhodnutia. Výsledok plne rešpektujeme a akceptujeme. Naším jediným cieľom je podeliť sa o informácie, považujeme za verejný záujem informovať komunitu F1 [o našom neúspechu].“

„Nedávne informácie naznačujú, že – ako sa predpokladalo od samého začiatku tohto procesu – jediným úspešným žiadateľom bude Andretti Global.“ Rodin následne vo vyhlásení potvrdil, že pokiaľ by bol vo svojich snahách úspešný, rozhodol by sa angažovať aspoň jednu ženskú pretekársku – zrejme Jamie Chadwickovú.

„Zaviazali sme sa poskytnúť jedno miesto pilotke. Taktiež sme otestovali aj Liama Lawsona, Jamie Chadwickovú a Louisa Sharpa v našom sídle na Novom Zélande na aute F3 a rovnako tak na našom vlastnom aute Rodin FZed, ktoré je o niečo rýchlejšie ako monopost Formuly 2.“

„Jamie podala mimoriadne dobrý výkon a keby bola k dispozícii, bez váhania by sme ju angažovali,” dodal zakladateľ spoločnosti Rodin Cars David Dicker.

Súvisiace články