logo F1online.skF1online.sk

Leclerc o novom motore: Žiadna revolúcia, ale podľa mňa významný pokrok

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2021

Ferrari v druhej polovici sezóny čaká tvrdý súboj s McLarenom o tretie miesto Pohára konštruktérov. Britský tím na svoje auto prináša aerodynamické vylepšenia, Scuderia podľa všetkého už nie, avšak príjemne prekvapila oznámením, že v druhej polovici sezóny nasadí vylepšenú pohonnú jednotku. Zatiaľ však nevedno, kedy ju uvidíme v akcii po prvýkrát.

V Belgicku by sa Ferrari nový motor určite zišiel. Spa je vysokorýchlostný okruh, kde je výkon motora dôležitým faktorom. V tomto smere však Scuderia stále stráca. Papierovo by to teda nemalo byť pre červené monoposty ideálne miesto, avšak to isté sme hovorili aj pred Silverstone a tam to nakoniec „vypálilo“ veľmi dobre.

„Na papieri je to pre nás celkom náročná trať. No v tejto sezóne sme už zažili niekoľko príjemných prekvapení, takže verím, že tento víkend príde ďalšie a nakoniec budeme konkurencieschopnejší než si myslíme. Na papieri to však nevyzerá ako naša silná trať,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Charles Leclerc.

Ako sme už uviedli, Ferrari chystá pre druhú polovicu sezóny vylepšenú pohonnú jednotku. Kedy ju Scuderia nasadí, zatiaľ nevedno, no v Belgicku, Holandsku ani Taliansku to vraj nebude. Podľa talianskych médií prinesie Shell v tejto fáze nové palivo a mazivá, čo sa postará o zvýšenie generovaného výkonu v spaľovacom procese. Motorári v Maranelle pripravili vylepšenia rekuperačných systémov, ktoré umožnia využívať batériu po dlhšiu dobu v priebehu kola.

„Viem, že nejaký upgrade príde na hybridnej časti nášho motora. Kedy ho nasadíme, to ešte nevieme,“ povedal Leclerc. „Mal by to byť dobrý krok vpred. Nebude to síce žiadna revolúcia, ale podľa mňa to bude významný pokrok, takže verme, že z toho budeme schopní niečo vyťažiť.“

Jeho tímový kolega Carlos Sainz sa v Maďarsku tešil zo svojho druhého pódia v sezóne a štvrtého v kariére. Avšak podobne ako v Brazílii 2019, aj v Budapešti sa z neho mohol tešiť až dodatočne. Na tretie miesto sa posunul po diskvalifikácii Sebastiana Vettela.

„Moje druhé dodatočné pódium z troch? Alebo zo štyroch?“ zaváhal Sainz. „Je trochu zvláštne, ale koniec koncov dobré pre mňa i pre náš tím z pohľadu Pohára konštruktérov.“

„Dnes sa zdá, akoby od tých pretekov uplynula celá večnosť – už si vlastne ani nepamätám, čo sa tam stalo. Aspoň sme na dovolenky odchádzali s dobrým pocitom,“ povedal Sainz, ktorý oslavy dodatočného pódia okomentoval stručne: „Šli sme v nedeľu večer s chlapcami von. Uprostred večere som sa dozvedel, že som na pódiu. Objednali sme si malú fľašu šampusu a oslávili to tam. Zvláštny, veľmi zvláštny pocit.“

Súvisiace články

Diskusia