logo F1online.sk

Ecclestone: Stavil by som si na Verstappena

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2021

Bernie Ecclestone má v tohtoročnom majstrovskom boji svojho favorita, ktorým je Max Verstappen. Upozorňuje ho však, že aby v decembri mohol oslavovať svoj prvý titul, musí sa vyhýbať chybám. V tomto smere vraj bude mať výhodu Lewis Hamilton.

Bývalý boss efjednotky už sleduje dianie v športe, z ktorého spravil svetového giganta, len prostredníctvom televíznych obrazoviek rovnako ako väčšina z nás. Nuž a rovnako ako aj my ostatní aj on sa snaží odhadnúť, kam nás tohtoročné formulové dobrodružstvo zavedie.

Budeme oslavovať rekordný ôsmy titul Lewisa Hamiltona? “Ja by som si stavil na Maxa,” reaguje Bernie Ecclestone po otázke od Auto Motor und Sport. “Odvádza dobrú robotu a momentálne mi to pripadá tak, že má aj lepšie auto.”

O tom, kto z dvojice Hamilton-Verstappen má lepšie auto, môžeme debatovať do noci. Momentálne to totižto vyzerá tak, že v rôznych fázach sezóny sa z výhody lepšej techniky mohol tešiť iný jazdec. Takto by to malo pokračovať.

Podľa Ecclestona v konečnom zúčtovaní nebude kľúčový len výkon auta. “Max bude vyhrávať preteky, ktoré nedokáže vyhrať Lewis, a zas opačne. Nakoniec bude rozhodovať počet chýb. Lewis má v tomto smere viac skúseností, pozná takéto situácie. Najväčšie riziko pre Maxa je, že by mohol spraviť viac chýb.”

Mnohí fanúšikovia vnímajú Verstappenovu obranu v Silverstone ako jednu z týchto chýb. Holanďan mal byť v zákrute Copse až príliš agresívny, čím si vraj sám privodil zrážku s Lewisom Hamiltonom.

Nebolo by lepšie, keby Verstappen v silverstonskej deviatke predsa len zvoľnil? “Teoreticky áno, ale v praxi je to náročnejšie. Akonáhle by sa Lewis dostal dopredu, Max by to mal ťažké. Mercedes bol rýchlejší na rovinkách. Max by sa musel spoľahnúť na stratégiu a svojich mechanikov. Rýchlejšiu zastávku v boxoch si však neviete naplánovať.”

Red Bull sa ešte pokúsil o jeden ťah, a síce požiadal o preskúmanie rozhodnutia. Z toho napokon nič nebolo. Podľa Ecclestona spravil Red Bull chybu. “Ja by som to skúsil tiež, ale nerozoberal by som to, či je to Lewisova chyba alebo nie, alebo či by zvládol prejazd tou zákrutou, keby v nej nebol Max.”

Červení býci sa veľmi intenzívne venovali práve tejto otázke, čo viedlo dokonca až k zorganizovaniu súkromného testovacieho dňa, na ktorom sa Alex Albon preháňal po Silverstone a snažil sa napodobniť Hamiltonovu jazdu. GPS dáta z týchto prejazdov napokon Red Bull predložil komisárom.

“Vôbec na tom nezáležalo, komisári už predtým označili Hamiltona ako vinníka. To tú otázku vyriešilo. Red Bull sa mal zamerať čisto len na penalizáciu a žiadať vyšší trest,” myslí si Ecclestone, podľa ktorého mali byť komisári prísnejší. Aký trest by teda udelil on na ich mieste? “20 sekúnd STOP/GO.”

Súvisiace články