logo F1online.sk

Alonso Prosta príjemne prekvapil: Mali sme drobné obavy, keď sme ho podpísali

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala4. 8. 2021

Fernando Alonso si nikdy nebudoval povesť veľkého tímového hráča, no po Veľkej cene Maďarska môžeme definitívne konštatovať, že to sa po jeho návrate do Formuly 1 zmenilo. Španiel prekvapil aj Alaina Prosta, ktorý po víkende vyzdvihol Alonsov tímový výkon.

Bez Alonsovej pomoci by Esteban Ocon zrejme nevyhral. Po pohľade na rozostupy pilotov z uplynulého víkendu o tom zapochybuje len málokto. Jasne totižto na nich vidieť, že v kolách, ktoré Lewis Hamilton odjazdil na voľnej trati, sťahoval líderské duo míľovými krokmi. Strata sa nezmenšovala len počas toho, ako Hamilton bojoval s Fernandom Alonsom a krátko aj s Carlosom Sainzom.

“Keď s nami podpísal trojročný kontrakt, objavilo sa veľa kritických ohlasov. Toto všetkých upokojí,” vyhlásil Alain Prost, športový poradca Alpine, po pretekoch na Hungaroringu. “A s Fernandom budeme mať duo, ktoré sa bude čím ďalej, tým lepšie dopĺňať. Je to veľmi pozitívne.”

V minulosti bolo z Alonsa cítiť skôr aroganciu a sebeckosť, čo k pilotovi Formuly 1 patrí, no čerstvý štyridsiatnik v Maďarsku ukázal úplne iné kvality. “Na jednej strane máme Estebanovo víťazstvo, no na druhej neuveriteľnú sebaobetu Fernanda a celého tímu, pretože posledné týždne neboli jednoduché.”

“Fernando bol výnimočný. Ak mám byť úprimný, všetci sme mali trochu obavy, keď sme s ním podpisovali zmluvu, no dnes ukázal, že do sezóny vstúpil s absolútne neskutočnou mentalitou. Robí všetko, čo tento tím od neho potrebuje,” usmieva sa formulový Profesor. “V aute presne vedel, čo má robiť, aby pomohol Estebanovi vpredu, a to je úžasné.”

Z Estebana Ocona sa stal druhý francúzsky víťaz veľkej ceny v priebehu jedného roka. Tento triumf prichádza ako odmena po strastiplných týždňoch po podpise nového kontraktu, počas ktorých akoby Oconova forma z úvodu sezóny zmizla. V Silverstone však dostal nové šasi a Ocon sa opäť pozdvihol.

“Tak sa z Estebana teším. Má za sebou niekoľko veľmi, veľmi ťažkých týždňov. Keď však konečne vyhráte veľkú cenu, akoby ste sa presunuli do úplne inej dimenzie. Teraz už vie, že aj po štarte z ôsmeho miesta sa dajú vyhrať preteky,” poznamenal Alain Prost. “Vždy, keď bude štartovať do pretekov, bude na to myslieť. V tíme mu to dodáva úplne iný status. Všetkých to upokojí.”

V Maďarsku sa zomkol celý tím, špičkové výkony nepodali len Alonso s Oconom, dopĺňa: “Tie zastávky boli pri oboch autách na hranici 2,3 sekundy. Len sotvakedy sme predviedli takéto čosi. Nikdy sme neboli výnimoční. Znamená to, že keď sme vpredu, celý tím to vzpruží a odvádzame lepšiu prácu. Bol to vskutku čarovný deň.”