logo F1online.sk

Russell neudržal slzy: Znamená to pre mňa veľa

George Russell
© ZiggoSport/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2021

Trvalo to takmer tri roky. Takmer tri roky George Russell s vypätím všetkých síl bojoval, aby sa Williamsu odvďačil za to, že mu dal príležitosť. V Maďarsku sa konečne dočkal a nenechalo ho to chladným. Russella po pretekoch úplne premohli emócie.

Ak diskvalifikácia Sebastiana Vettela zostane v platnosti, Nicholas Latifi a George Russell práve svojmu tímu získali desať bodov za siedme a ôsme miesto. Pre britskú stajňu to znamená veľa a pre Russella ešte viac.

“Doslova mi vyhŕkli slzy, čo som nečakal,” priznal George Russell pred novinármi. “Pravdepodobne by som neuronil ani slzu, keby som vyhral moje prvé preteky. Toľko toto pre mňa znamená. Znamená to pre mňa viac, než čo dokážem dať do slov. Myslím na tú cestu, ktorú sme spoločne urazili za posledné tri roky. Tri roky bojujete o niečo a konečne to získate…”

“Z našej strany garáže to bol neskutočný stint, ten druhý bol pravdepodobne najlepší v celej mojej kariére. Držal som za sebou Dannyho [Ricciarda], držal som za sebou Maxa [Verstappena], stratu na autá vpredu som zmenšil o dvadsať sekúnd, bolo to niečo výnimočné. Vydal som zo seba všetko, ako to robím na každých pretekoch, a konečne som si domov niečo odniesol,” neskrýval radosť britský talent.

Tentoraz sa šanca ponúkla sama, no Williams bol pripravený ju poriadne chytiť za pačesy. Všetka ta práca a prípravy sa vyplatili. “Ukazuje sa, že by ste sa nikdy nemali vzdávať. My sme sa sem dostali len preto, že keď sme v roku 2019 v každých jedných pretekoch boli poslední, neprestávali sme bojovať. Ak by sme v roku 2019 zložili zbrane, teraz v roku 2021, keď máme rýchlejšie auto, by sme pravdepodobne nepodali taký kvalitný výkon.”

George Russell sa v nedeľu na krátku chvíľu ocitol dokonca na druhej priečke. Pred reštartom sa totižto v boxoch pokúsil prekabátiť zvyšok štartového poľa a ešte pred výjazdom z boxov predbehol niekoľko pilotov. Bol to zaujímavý pokus, ale proti pravidlám. Tím ho požiadal o to, aby vrátil pozície späť a vyhol sa tak trestu.

“Zbadal som príležitosť. Pomyslel som si, kašlať na to, poďme!” vysvetľoval svoje pohnútky Russell. “Pretože potenciálna odmena prevážila riziko. Som naozaj vďačný FIA za to, že ukázala aj kus sedliackeho rozumu a proste povedala, aby som vrátil tie pozície späť. Mohli mi dať aj prejazd boxovou uličkou.”

“Práve som vyrážal zo svojho boxu, keď som sa spýtal, či môžem tie autá predbehnúť. A doslova v tom momente, keď som ich predbiehal, zaznelo, že nie. Vedel som o tom teda dosť skoro. Možno som to nemal spraviť. Na druhej strane som sa za to nebičoval, pretože každý pilot by v mojej pozícii spravil to isté,” myslí si najväčší kandidát na sedačku Mercedesu.

Prvé body pre Williams po období sucha pre Russella znamenali veľa. Potvrdilo sa to aj v úvode veľkej ceny, keď jeho kolega Nicholas Latifi jazdil na tretej priečke. Tímu oznámil, že má hoci aj obetovať jeho stratégiu, len aby nejako pomohol Latifimu.

Russell priznal, že to spravil kvôli konštruktérskemu šampionátu. “Z mojej strany to bolo jasné. Vedel som, čo tieto body znamenajú pre tím. Z týchto 23 pretekov potrebujeme len jeden dobrý výsledok. Ak by Nicholas dorazil do cieľa v prvej päťke, to by úplne stačilo na to, aby sme si poistili ôsmu priečku v konštruktérskom šampionáte.”

“Tie prize money znamenajú pre tím strašne veľa, viac ako keby možno prišiel do cieľa na ôsmom mieste a ja na nejakom dvanástom. Mal skutočne dobrý štart a aj na reštarte bol predo mnou. Som nesmierne šťastný, teším sa s Nicholasom. A úprimne, on do toho vložil toľko tvrdej práce,” doplnil.