logo F1online.sk

Russell: Myslel som si, že dostať sa do Q2 bude hračka

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

George Russell sa v sobotu vôbec prvýkrát v tejto sezóne neprebojoval do druhej časti kvalifikácie. Nicholasa Latifiho tentoraz opäť porazil, no na Russellove pomery je výhoda jednej desatinky na kolegu veľmi malá. Po sobote preto zostal rozčarovaný.

George Russell tak ziskom sedemnástej priečky ukončil dvojpretekovú šnúru postupov do Q3. “Nie som veľmi spokojný, pretože prvýkrát v tejto sezóne sme nepostúpili do Q2. A to na okruhu, o ktorom sme si mysleli, že bude predstavovať našu najväčšiu šancu na zisk bodov.”

“Pred víkendom som si pomyslel, že dostať sa do Q2 bude hračka. A potom sme z nejakého dôvodu nenašli rytmus, aký som mal na iných okruhoch. Toto je prvý raz, čo sme sa neprebojovali do Q2, no nemôžeme to trafiť zakaždým,” zamyslel sa junior z akadémie Mercedesu.

Na Hungaroringu v sobotu povieval pomerne silný nárazový vietor, ktorý prispel aj k nehode Carlosa Sainza. Williams má však na vietor oveľa citlivejšie auto, nuž je pravdepodobné, že aj toto zabrzdilo rozlet mladého Brita.

Čo sa v sobotu stalo? “Neviem presne, no fakt, že je tu veternejšie ako na posledných štyroch podujatiach, nám istotne nezahral do karát. Ale rozhodovali drobné rozdiely. Obyčajne vstupujem do kvalifikácie a už mám rytmus a viem zajazdiť to kolo.”

“Keď som teraz preťal cieľovú čiaru, vedel som, že to do seba nezapadlo. Nemal som ten dobrý pocit, v aute som nenašiel rytmus. Vedel som, že to nestačí, obyčajne mi to príde o čosi ľahšie. A potom, keď vstupujem do Q2, tak sa mi darí spraviť ďalší krok vpred,” vysvetľuje Russell.

Ak bude v nedeľu sucho, z Russellových bodových nádejí nezostane takmer nič. Prebojovať sa z chvosta štartového poľa na Hungaroringu bude veľmi ťažké. Postup do Q2 by mu preto výrazne pomohol. Tentoraz však na jeho úkor postúpili Räikkönen a Giovinazzi, ktorí v Q1 spotrebovali hneď tri mäkké sady pneumatík.

Russell uznáva, že motto “všetko alebo nič” tentoraz nezafungovalo. Nedeľa bude ťažká. “Piloti Alfy Romeo minuli tri sady pneumatík, ak by sme aj my minuli tri sady, postúpil by som do Q2, ale zase v Q2 by som mal menšiu šancu prebojovať sa do Q3.”

“Ide o to, ako využijete svoje karty. Ja sa nechcem len prizerať, chcem na stôl vyložiť všetko. Preto sme sa rozhodli použiť len dve nové sady a v Q2 na to zatlačiť a pokúsiť sa o Q3. Teraz to budú náročné preteky, keďže je tu veľmi horúco a manažovať pneumatiky je veľmi ťažké. Azda sa nám podarí odviesť lepšiu prácu ako ostatným a využijeme všetky príležitosti,” doložil šampión sérií GP3 a F2.