logo F1online.sk

Hamilton odmieta, že by sa s Red Bullom zahrával: Ja takéto triky nepotrebujem

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2021

Bolo brzdenie Lewisa Hamiltona v závere Q3 úmyselné? Pokúšal sa takto “zabrnkať” na nervy Red Bullu? Ak áno, tak bol dosť úspešný, Christian Horner už stihol jeho správanie označiť za “nešportové”. Hamilton však na tlačovej konferencii jasne odkázal, že on nič také nepotrebuje.

Mercedesy vyslali svojich jazdcov tesne pred Red Bullom. Celé prípravné kolo sa tak Max Verstappen vliekol za zadným krídlom Lewisa Hamiltona, miestami to vyzeralo, akoby ho chcel dokonca predbehnúť.

“Lewis ho nepustí, v žiadnom prípade,” vyhlásil Nico Rosberg, ktorý spolukomentoval kvalifikáciu na Sky Sports. “Lewis sa snaží Maxa čo najviac spomaliť, aby svoje kolo začal so studenými pneumatikami.”

Nico Rosberg si myslí, že svojho bývalého kolegu prečítal. Avšak aj Romain Grosjean sa na svojom twittri pozastavil nad taktikou Lewisa Hamiltona, keď napísal: “Ak toto spravil naschvál, tak to nebolo pekné…”

Sergio Pérez totižto svoje kolo nestihol, nuž a Max Verstappen to svoje odštartoval dosť blízko za Hamiltonom. Turbulentný vzduch mu určite nepomohol. Bolo to teda úspešné zavŕšenie maďarskej edície psychologických hier?

Lewis Hamilton to na tlačovke rázne odmietol. “To je teda hlúpe. Veď všetci šli pomaly, ostatných ste nesledovali?” spýtal sa. “Nerozumiem tomu. Myslíte si, že by som mal ísť rýchlejšie, aby som bol bližšie k Valtterimu? Všetci boli vo výjazdových kolách pomalí. Toto kolo sa nijako nelíšilo od tých ostatných.”

“Je prirodzené, že v každom kole, keď vychádzame z boxov, sa snažíme pneumatiky pripraviť a udržiavať ich chladné, pretože sa v priebehu kola veľmi zohrejú,” vysvetľoval britský pretekár a vzápätí vyslal jasný odkaz: “Ja tu nevyužívam žiaden taktiky, ja to nepotrebujem. Ja viem, čo mám v aute robiť. Som dosť rýchly na to, aby som nepotreboval takéto taktiky.”

“Tí, ktorí sa takto vyjadrujú, jasne nevedia nič o tom, čo tu vlastne robíme. Nuž a pravdepodobne preto tu nejazdia,” vyhlásil Hamilton.

Či to bolo úmyselné alebo nie, to vie len Lewis Hamilton. Podľa Christiana Hornera je však odpoveď jasná, šéf Red Bullu odhalil úmysel na základe toho, že Hamilton si v závere nepripravil pneumatiky optimálne. Viac sa vraj zaoberal tým, čo sa deje za ním…

A také niečo by si napokon aj mohol dovoliť, veď mal na konte kolo ako z ríše snov. “Bolo to úžasné kvalifikačné kolo. Tento víkend to bola zo strany všetkých skvelá tímová práca, a to vrátane Valtteriho. Snažili sme sa auto posunúť dopredu, neustále sme vyvíjali. Chlapci v továrni nenechali kameň na kameni. Bolo úžasné vidieť, ako sa všetci zjednotili a zatlačili.”

Dnešná kvalifikácia priniesla ešte jeden moment, ktorý mohol Hamiltona rozhodiť. Na rozdiel od domácich fanúšikov vo Veľkej Británii mu totižto tí na Hungaroringu nič nedarovali a pri rozhovoroch ho aj vypískali. Azda aj za to posledné prípravné kolo.

Hamiltonom to vôbec nepohlo. “Nikdy som nemal dobrý pocit z tohto bučania. Ale ak to má na mňa nejaký efekt, tak ma to poháňa vpred. Neprekáža mi to.”

“Nemám na to čo povedať. Pri športoch a súťaži ľudia reagujú divoko. Neberiem si to k srdcu. Niečo musím robiť dobre, keď som vpredu, takže inak je to celkom fajn,” ohodnotil sa pilot Mercedesu.