logo F1online.sk

Šéf Williamsu drží Russellovi palce, aby sa dostal do Mercedesu

George Russell a Jost Capito
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2021

Budúcnosť Georgea Russella je stále nejasná. Vo Williamse vraj netušia, či si mladíka z programu Mercedesu budú môcť nechať, alebo budú nútení zaňho hľadať náhradu. O pretekára takých kvalít by určite neradi prišli, no na druhej strane mu nechcú brániť v rozlete. Šéf tímu mu vraj dokonca drží palce, aby sa konečne dostal do boja o titul.

Hoci George Russell v rokoch 2017 a 2018 suverénne ovládol šampionáty GP3 a F2 a porazil aj takého Landa Norrisa či Alexa Albona, ostala mu len tá najnevďačnejšia sedačka v prepadávajúcom sa Williamse. To sa môže konečne zmeniť.

“Želám si, aby George získal tú sedačku, pretože vo svojej kariére dospel do bodu, keď už zvládne pôsobenie v top tíme a súboj o titul,” uviedol Jost Capito, šéf Williamsu. “Ja by som žiadneho mladého jazdca nedržal, ak by sa mu naskytla takáto príležitosť. Dúfam teda, že on ju dostane.”

“Z pohľadu tímu by sme samozrejme boli veľmi radi, keby sme si ho mohli nechať. Ak však pôjde do Mercedesu a dostane ponuku, tak z našej strany ho budeme plne podporovať. Ak tú ponuku nedostane, aj tak budeme stáť za ním. Preto môžeme z pohľadu jazdeckej otázky počkať, kým nepadne rozhodnutie, nech už bude akékoľvek. My budeme v pohode,” ubezpečil popredný predstaviteľ stajne.

Sebavedomie Williamsu je podporené zväčšujúcim sa záujmom o sedačku tejto stajne. Počas britského víkendu Jost Capito vyhlásil, že tím uvažuje aj o Nicovi Hülkenbergovi, no má na zozname celý rad potenciálnych kandidátov. A nie sú to platiči.

“S Williamsom sme sa dostali do pozície, keď už my budeme rozhodovať o jazdcoch. Už nie sme závislí na iných jazdcoch, ktorí by do tímu prinášali peniaze, ako tomu bolo v minulosti,” vysvetlil Capito. “Máme nastavený dlhodobý plán, ako sa vrátiť späť na čelo. Musíme si vybrať jazdcov, ktorí do tohto plánu zapadnú. Premýšľame o tom takto. Samozrejme, ktokoľvek sa o tom s nami môže pobaviť, ale rozhodovať budeme my.”

Po prípadnom odchode Georgea Russella tak bude Williams hľadať aspoň jedného nového jazdca, pokiaľ teda nepustí k vode aj Nicholasa Latifiho. Či kanadský pretekár v tíme zotrvá, vraj je len na ňom. V druhej polovici sezóny musí ukázať, že sa bude “kontinuálne zlepšovať”.

“Keď ho porovnáme s Georgeom, tak medzi nimi nie je taký veľký rozdiel, najmä v pretekoch. Má dobrú pretekovú rýchlosť, auto vždy dovezie domov, nerobí chyby. Tímu pomáha a ten ho má rád,” pokračoval 62-ročný Nemec, ktorému však neušiel fakt, že v 26 kvalifikáciách, v ktorých boli Russell a Latifi kolegami, sa Kanaďanovi ani raz nepodarilo poraziť svojho kolegu.

“V pár kvalifikáciách mal však George šťastie a on smolu,” zastal sa Latifiho. Taký scenár sme vraj videli aj v Silverstone, kde si Latifi nevedel vysvetliť viac ako polsekundové manko. “Napríklad vietor sa medzi jeho jazdou a Georgeovou jazdou zmenil. A viete, aké je naše auto citlivé na vietor.”

“George bol na trati, keď boli priaznivé podmienky pre naše auto. O pár minút neskôr, keď vyrazil Nicholas, sa to úplne zmenilo. Keď to analyzujeme, tak sa ukáže, že je to celkom dobré. Nemáme teda dôvod si ho neponechať aj do budúcej sezóny,” dodal.

Súvisiace články