logo F1online.sk

Trochu zvláštny piatok, hodnotí Sainz. Modlí sa za dážď

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

Papierové predpoklady hovorili o tom, že horúci Hungaroring by mal vyhovovať Red Bullu a najmä Ferrari. Mattia Binotto pred víkendom dokonca žartoval, že jeho piloti si nejdú len po víťazstvo, ale rovno po double. Po piatku však červeným napriek teplotám zmrzol úsmev, v druhom tréningu sa ani jedno Ferrari neprebojovalo do prvej desiatky. Sainz si to celkom nevedel vysvetliť.

V prvom tréningu bolo na tom Ferrari ešte dobre. Carlosovi Sainzovi sa v ňom ušla štvrtá priečka, Charles Leclerc skončil siedmy. Počas prestávky však teploty vystúpili na ešte vyššie hodnoty a zrazu to Scuderii prestalo ťahať. Popoludní si dvojica z Maranella podelila len jedenáste a dvanáste miesto.

“Veru, bol to trochu zvláštny deň,” zhodnotil Carlos Sainz po piatku v Budapešti. “Myslím, už v prvom tréningu sme boli so všetkým pomerne spokojní, no potom prišiel druhý tréning. Ten bol trochu zvláštny, pretože z auta som nemal pocit, že by bolo horšie, alebo ja som sa necítil nijako obzvlášť zle. Len ostatným sa podarilo zlepšiť.”

Sainz v porovnaní s úvodnou tréningovou hodinovkou nezískal žiaden čas k dobru, na rozpálenom asfalte práveže spomalil o tri desatiny. Také Mercedesy však našli polovicu sekundy, Red Bull dve desatiny, a o tri desatinky si polepšil aj Lando Norris z McLarenu. Zlepšiť sa teda rozhodne dalo.

“Keď bola trať ešte horúcejšia, tak sme spravili krok vzad. Budeme to musieť zanalyzovať, na niečo sa treba pozrieť. Mám nádej, zajtra to vyzerá na isté riziko dažďa a oblačnosť, takže odrazu by sa všetko mohlo opäť premiešať,” dúfa Sainz.

Čím vyššia šanca, že zaprší, tým lepšie. “To sa mi pozdáva, malo by nám to pomôcť. Malo by to pomôcť všetkým, pretože v teplotách, v akých sme jazdili dnes, sú autá F1 a pneumatiky na úplnom limite. Dúfam, že nám by to pomohlo trochu viac.”

A tak predvíkendové predpovede, že Ferrari by mohlo po vzore Monaka zaútočiť na pole position, zatiaľ Sainz odkladá. “Žiaľ, keď sme prichádzali sem, tak sme vedeli, že náš balík má isté slabiny. Vedeli sme, že v istých zákrutách nebudeme obzvlášť silní. To sme dnes potvrdili, v Monaku by sme v rámci tréningu nikdy neskončili na jedenástom a dvanástom mieste. Dnes, žiaľ, akonáhle sa niečo ubralo nesprávnym smerom, tak sme sa ocitli mimo prvej desiatky. Ukazuje sa, že na takomto type tratí sme oveľa zraniteľnejší.”

Charlesovi Leclercovi sa popoludní darilo len o máličko viac, práve on získal spomínanú jedenástu priečku. Na rozdiel od svojho kolegu však večer nebude tancovať dažďový tanec.

“Dúfame, že zajtra v kvalifikácii vydolujeme z auta viac výkonu, keďže predbiehanie tu bude dosť ťažké,” komentoval Leclerc. “V sobotu musíme byť najmä tento víkend trochu silnejší. Preto sa koncentrujeme o trochu viac na sobotu ako na iných pretekoch.”

“Ja by som uprednostnil, keby teploty trochu poklesli bez toho, aby pršalo. To by bolo pre nás perfektné,” dodal monacký rodák.

Súvisiace články