logo F1online.sk

V Mercedese sú spokojní, v rovnako extrémnych teplotách sa vraj ešte zlepšia

Valtteri Bottas, Mercedes zozadu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

V piatok panovali na Hungaroringu vskutku extrémne podmienky. Teploty trate vyskočili až nad 60 stupňov, čo viacerým tímom spôsobovalo nemalé problémy. V Mercedese sa i napriek tomu usmievajú, vedia totiž, že im nerobilo horúce počasie také starosti ako niektorým súperom. Ba čo viac, ak sa horúčavy nad Budapešťou udržia, Hamilton s Bottasom chcú svoj náskok ešte navýšiť.

V polovici leta je na Hungaroringu už tradične poriadna páľava, ktorá predstavuje výzvu pre inžinierov, ale i pilotov. Práve jazdci počas jázd prídu o veľké množstvo tekutín, ktoré obmedzené množstvo nápoja dokáže len sotva nahradiť.

“Dnes je tu horúco, dnes som dosť schudol, myslím, že medzi tréningmi to boli nejaké tri kilogramy,” prezradil Lewis Hamilton po piatku, na ktorého neskôr nadviazal Valtteri Bottas: “Úprimne, mám pocit, akoby som sedel vo fínskej saune, to je trefné prirovnanie. A hlavne, keď medzi jazdami zastavíte, tak vás to teplo prefacká. V kokpite máte viac ako 60 alebo 70 stupňov. Zapotíte sa, ale aspoň na trati sa dostanete trochu na vzduch.”

Piloti sú však dobre trénovaní a teplotu vydržia. Horšie sú na tom pneumatiky, poznamenal Hamilton, ktorého v druhom tréningu predbehol len kolega Bottas: “Gumy sa doslova topili. Keď vyjdeme na trať, tak nemáme z toho dobrý pocit, máme slabú priľnavosť. Dosť sa šmýkame, pravdepodobne kvôli tomu, že hneď po opustení boxov pneumatiky prehrievame.”

“Avšak všetci sme na jednej lodi. V každom prípade je skvelé vidieť, že sme spolu s Valtterim v prvom rade. A budeme sa len zlepšovať. Dnes v noci nás čaká nejaká práca, musíme sa pokúsiť trochu doladiť naše auto, ale máme za sebou dobrý štart,” usmieval sa Brit.

Súperi mu strach nerobia. “Pri týchto extrémnych teplotách som dosť optimistický. Som si totiž istý, že po stránke vyváženia vieme auto ešte zlepšiť. Ak sa nám to podarí, tak nás to aj zajtra a v pretekoch dostane do lepšej pozície. Ale je pravda, že je oveľa príjemnejšie jazdiť, keď je chladnejšie. Pneumatiky aj tak väčšinu času nie sú spokojné, tieto teploty sa im určite nepáčia.”

Valtteri Bottas bol podobne potešený z toho, že aj v takých ťažkých podmienkach sa Mercedesu darilo viac ako súperom. “S pneumatikami je to trochu ťažké, prehrievajú sa. Nemal som však úplne zlé pocity v porovnaní s ostatnými. Nemyslím si, že by sme odštartovali zle.”

To je príjemná zmena v porovnaní s minulosťou. Kedysi mal Mercedes presne opačné problémy. “Ťažko sa to predpovedalo, no v poslednom čase sme sa v horúcom počasí zlepšovali. Nebolo to také zlé a dnešok je toho dôkazom. Na druhej strane však v piatok nevidíte skutočný potenciál ostatných áut,” uznal Bottas.

Úsmev z tvárí členov Mercedesu by mohlo zmazať ochladenie alebo dážď, a pomôcť zas Red Bullu. Skúšal sa Mercedes nejako pripraviť na mokrú kvalifikáciu alebo preteky? Predsa len podľa predpovede v sobotu hrozí dážď s búrkami.

“V takýto horúci deň sa na dážď neviete pripraviť. Nemôžete auto nastaviť na vodu tak, aby bolo mäkšie, pretože je to dosť nepredvídateľné. Skrátka sa snažíte auto vyladiť čo najlepšie, ako viete, snažíte sa pochopiť pneumatiky. No a medzi tými nastaveniami aj tak nie je žiaden obrovský rozdiel. Auto teda čo najlepšie pripravíme na suchú kvalifikáciu a ak bude pršať, tak bude pršať,” vyhlásil Hamilton.

Valtteri Bottas napokon doplnil: “Musím uznať, že v prvom tréningu sme z pohľadu balansu mali pred sebou veľa práce, ale rýchlo sme zareagovali a teraz z toho máme dobré pocity. Ale bezpochyby sa ešte zlepšíme. Je fajn vidieť, že zajtra budeme s najväčšou pravdepodobnosťou bojovať o pole position. To nás dosť motivuje.”