logo F1online.sk

Hamilton nerozumie Verstappenovej agresivite a hlási: Šikanovať sa nenechám

Lewis Hamilton a Max Verstappen po štarte VC Veľkej Británie 2021
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala18. 7. 2021

Max Verstappen si v uplynulých sezónach vybudoval povesť obávaného pretekára, s ktorým neradno si skrížiť zbrane na trati. A hoci Holanďan už postupne dozrel a upokojil sa, podľa Lewisa Hamiltona to s agresivitou stále preháňa. Na ňu mal vraj doplatiť aj na britskej veľkej cene.

Obrana Maxa Verstappena dnes nežala úspechy. Lewis Hamilton sa mu v prvom kole pred zákrutou Copse dostal na vnútornú stranu a ani tesne pred apexom nezvoľnil. Výsledkom bol náraz do bariéry, pri ktorom senzory na Verstappenovom monoposte zaznamenali preťaženie 51 G.

Hamilton sa v Copse pokúšal o predbiehací manéver ešte aj za Charlesom Leclercom. Tentoraz všetko prebehlo hladko, zrejme aj vďaka tomu, že Hamilton volil tesnejší prejazd, ako podotkol Karun Čandhok pri svojej analýze. Na nej sme si mohli všimnúť, že Verstappen a Leclerc sú približne rovnako ďaleko od vnútornej bariéry, rozdielna bola len pozícia Lewisa Hamiltona.

“Ja proste nemám pocit, že musí byť taký agresívny, aký je,” bránil sa Hamilton, ktorý chce penalizáciu vziať “športovo”. Agresivitu Maxa Verstappena sme vraj mohli vidieť aj na rovinke Wellington: “Pozrite, išli sme spolu bok po boku do šiestej zákruty a on tam do mňa narážal kolesami.”

“Je to super, však existujú tie zábery jazdcov z minulosti, ako do seba na rovinke narážajú kolesami, určite to vyzerá dobre. Ja som sa mu snažil nechať miesto. Bol som však dosť ďaleko vpredu, aby som bol v deviatej zákrute vedľa neho. Ani jeden z nás z toho nevycúval a to bol výsledok,” poznamenal pilot Mercedesu.

Verstappen mu mal podľa neho nechať viac priestoru. “Samozrejme, vždy sa snažím k veciam pristupovať s rozmyslom, najmä pri bojoch s Maxom. Viete, že je veľmi agresívny. Dnes som bol priamo vedľa neho a on mi nenechal žiaden priestor.”

“Dostal som trest. Toto nie je nikdy chyba jedného človeka, vždy je tu nejaký balans. Ja teraz nič necítim, snažím sa to premietnuť do mojej jazdy, čo som spravil. Som hrdý na to, že som to dokázal pred týmto davom,” pokračoval.

Max Verstappen sa z kokpitu dostal s pomocou zdravotníkov, ktorí ho odprevadili do sanitky a lekárskeho centra. Následne ho otraseného a s bolesťami previezli do nemocnice na podrobnejšie vyšetrenia.

To sa Hamilton dozvedel až od novinárov. “Nevedel som, že je v nemocnici,” priznal a po nasledujúcej otázke vysvetlil, že chuť dnešného víťazstva mu to nepokazilo. “Ak mám byť úprimný, tak nie. Toto je pretekanie. Samozrejme, chcel by som, keby sme vedeli pretekať tak, aby sme jeden druhému nechali priestor. Na trati je ho pre nás oboch dosť. Dlho sa nám to darilo bez toho, aby sme s niekým kolidovali.”

“Avšak, keď je niekto prehnane agresívny, tak sa takéto veci stanú. Nie je tu ani jeden jazdec, ktorý by nevedel, aký vie byť jeden pilot agresívny. Nemám k tomu čo viac povedať, len dúfam, že je v poriadku,” uviedol rodák zo Stevenage.

Zastrašiť sa vraj v každom prípade nenechá. “Rád by som bojoval koleso na koleso počas celých pretekov. Baví ma pretekať s ním a teším sa na to. Pred nikým by som sa však nesklonil, určite sa nenechám šikanovať, aby som bol menej agresívny. Tento víkend sme tie body potrebovali. Bol tam priestor, nechal ho tam, tak som ho využil.”

Hamilton očakáva, že Red Bull po dnešnom dni ešte viac pridá do kroku. Mercedes chce však pokračovať na ceste, ktorá by sa napokon mohla končiť titulom. “Určite áno,” pritakal na poznámku, že Red Bull teraz zrejme prepne na vyšší stupeň. “Oni sú skvelý tím. Red Bull mal vždy dobré auto, vždy vynikajúci tím, je to britská stajňa.”

“Odvádzajú fenomenálnu prácu a tento rok obzvlášť. A až doteraz boli najlepší. My pracujeme na tom, aby sme tú medzeru zmazali. Som veľmi vďačný chlapcom v továrni, pretože pracujú nesmierne tvrdo, aby sme auto vylepšili. Spravili sme krok vpred, ale ešte nie sme vpredu. Sme však bližšie a to je vzrušujúce,” dodal.