logo F1online.sk

Russellov sen o bodoch sa pomaly rozplýva, komisári mu udelili trest

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

George Russell sa síce v dnešnej šprintovej kvalifikácii umiestnil na deviatom mieste a pred nedeľňajšími pretekmi si tak mohol robiť zálusk na body, no radosť mu pokazili komisári. Tí ho za kolíziu s Carlosom Sainzom potrestali stratou troch miest na štartovom rošte.

Incident sa odohral už v prvom kole šprintu, v ktorom sa v šiestej zákrute stretli George Russell a Carlos Sainz. Snažiac sa vojsť do zákruty mal však Russell pri brzdení problém, kvôli čomu ťukol do Sainza. Španiel musel vyjsť až mimo trať, čo komisári považovali za vážne porušenie pravidiel zo strany britského pretekára.

“George Russell a Carlos Sainz prichádzali do zákruty číslo 6, pričom Russell bol na vnútrajšku, v strede zákruty, a Sainz na vonkajšku,” vysvetľujú svoj verdikt komisári. “Russell krátko prebrzdil predné pneumatiky a kvôli nedotáčavosti sa začal blížiť ak ku hranici trate na výjazde zákruty. Tam sa dotkol Sainza, ktorého tým vytlačil mimo trať a až na trávnik. Vina za tento incident je prisúdená Russellovi.”

Komisári vo svojom zdôvodnení priznali, že uvažovali, či by mali Russellovi udeliť časovú penalizáciu, no napokon sa rozhodli pre posuny na štartovom rošte. “Komisári poznamenávajú, že takéto porušenie pravidiel v pretekoch obyčajne vyústi v časový trest, ktorý je škálovaný podľa dĺžky štandardnej veľkej ceny.”

“Avšak kvôli tomu, že šprintová kvalifikácia je kratšia a pretože určuje poradie na štarte pretekov, komisári nadobudli pocit, že udelenie trestu v podobe straty pozícií na štarte bude v tomto prípade vhodnejšie,” doplnili.

George Russell teda v nedeľu nebude štartovať z bodovanej deviatej priečky, ale až z dvanástej. O jednu pozíciu si polepšia Esteban Ocon, Carlos Sainz a Pierre Gasly. Okrem straty troch miest dostal Russell aj jeden trestný bod. Momentálne ich má na konte sedem.