logo F1online.skF1online.sk

Helmut Marko: Pozdravy impériu!

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Predstavitelia Red Bullu a Toto Wolff si pred kamerami len málokedy odpustia uštipačnú poznámku na tú druhú stranu. Inak tomu nebolo po sobotňajšom kvalifikačnom šprinte, v ktorom Max Verstappen vypálil rybník Mercedesu. Helmut Marko to obratne využil a pripomenul Wolffovi jeho slová z piatka.

Po zisku kvalifikačného víťazstva bol Toto Wolff veľmi spokojný a počas rozhovoru pre Sky Sports víťazoslávne vyhlásil: “Impérium vracia úder!”. Dlho mu však úsmev na tvári nevydržal, po 24 hodinách sa na koni ocitli jeho súperi.

Keď Helmuta Marka spovedala televízia ORF, ten sa chytil dnešného triumfu Maxa Verstappena, ktorý sa stal historicky prvým víťazom šprintovej kvalifikácie. “Dôležitejšie ako tento rekord sú tri body.”

“Maxovi sme hovorili: Musíš rozhodnúť na začiatku, predbiehanie na tejto trate nie je možné,” vysvetľoval športový poradca Red Bullu. “Nuž a presne to aj spravil, odrazil všetky útoky a ukázal, kto je tu šéfom. Pozdravy impériu!”

Toto Wolff sa o Markových slovách dozvedel od novinárov. Tí sa ho preto spýtali, či nemá pre Marka pripravený nejaký ďalší odkaz. “Nie, pretekať budeme zajtra,” odpovedal stroho. “Je jasné, že má radosť.”

Boxový múrik Red Bullu však počas pretekov určite nepôsobil tak sebavedomo ako po sobotňajšom programe Helmut Marko. V prípade Maxa Verstappena sa totižto bál o pneumatiky. Na pravej prednej sa vytvoril pľuzgier a Holanďan dostal pokyn, aby sa vyhýbal obrubníkom.

“Bolo to napínavé, pretože aj my sme mali dosť silné vibrácie,” priznal Marko. “Myslím, že Bottas ich mal menej, ale Hamiltonove pneumatiky tiež rýchlo odchádzali. Zajtra to teda bude veľmi ťažké. Musíme veľmi dôkladne pouvažovať nad pneumatikovou stratégiou.”

Súvisiace články

Diskusia