logo F1online.sk

Sainz o incidente s Russellom: Očividne jeho chyba

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2021

Carlos Sainz patrí k tým, ktorí nebudú na sobotnú šprintovú kvalifikáciu spomínať v dobrom. Po štarte z deviateho miesta sa úvodnom kole dostal v sekcii Brooklands do kontaktu s Georgeom Russellom, po ktorom spadol až na osemnástu priečku. Následnou stíhacou jazdou sa posunul aspoň na jedenástu, stále však platí, že dnes to mohol byť z jeho strany omnoho lepší výsledok.

Russell bol po tomto incidente predvolaný „na koberček“ a budeme veľmi zvedaví, ako k tomu komisári pristúpia. Incidenty z prvého kola pretekov (a predpokladáme, že aj šprintov) sa totiž posudzujú o čosi benevolentnejšie. Len si spomeňte na Veľkú cenu Štajerska, keď Charles Leclerc vyradil z pretekov Pierra Gaslyho a komisári sa rozhodli netrestať.

„Myslím, že to bola očividná chyba z Georgeovej strany,“ prehlásil po šprinte Sainz. „V špinavom vzduchu je ťažké nasledovať autá pred sebou a ľahko spravíte takúto chybu. Táto chyba ma však vyšla dosť draho. Museli sme zabojovať a dokázali sme sa vrátiť aspoň na jedenáste miesto, stále je to však nižšie než skončil on.“

„Je to bolestivé, pretože to nebola moja chyba. Smola, ale uvidíme, čo sa tento víkend ešte stane,“ dodal Sainz.

Španiel naozaj zabojoval a získal späť sedem pozícií. Predviedol pritom zopár veľmi pekných manévrov, napríklad ten na Pierra Gaslyho. Zdalo sa, že dokáže zdolať aj Estebana Ocona na opotrebovaných mäkkých pneumatikách, no to sa napokon nepodarilo.

„Dnes som mal skončiť niekde na siedmom alebo ôsmom mieste, čo by bola pred nedeľou dobrá východzia pozícia. Toto ma teda vyšlo dosť draho,“ povedal Sainz, ktorý však nevolal po treste pre pilota Williamsu. Aj Carlos pritom čelí vyšetrovaniu, keďže komisárom sa nepáčil jeho následný návrat na trať, ktorý vyzeral dosť nebezpečne.

Pokiaľ ide o stanovisko samotného Russella, ten incident okomentoval nasledovne: „Carlos ma obchádzal naozaj zoširoka, no potom vošiel do mojej jazdnej línie. Videl som to, ale nedalo sa s tým príliš veľa spraviť.“

„Snažil som sa viac zatočiť, stál som na brzdách, ale ako ste mohli vidieť, prebrzdil som v čase, keď on zatvoril dvere. Nedalo sa s tým príliš veľa urobiť. Je to asi jeden z tých prípadov, keď útočíte z vonkajšej strany a nemôžete veľmi vidieť, čo sa deje na tej vnútornej. Podľa mňa nevedel, kde som. Myslím, že toto je jeden z tých incidentov z prvého kola,“ povedal Russell.