logo F1online.skF1online.sk

Pérez viní turbulentný vzduch, v nedeľu vyštartuje z boxov

Sergio Pérez vychádza z garáže
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Najtragickejší osud v sobotu postretol Sergia Péreza, ktorému v šprintovej kvalifikácii nevyšlo takmer nič. Po slabom štarte síce ešte mohol čo-to zachrániť, no v zákrute Chapel stratil kontrolu nad svojím autom a takmer ho rozbil. Pérez zo zlyhania viní stratu prítlaku za monopostami pred ním.

Sergio Pérez vyštartoval do šprintu z piatej priečky a jeho dnešným cieľom bolo predbehnúť aspoň štvrtého Charlesa Leclerca. Avšak hneď po štarte mohol takéto ambície hodiť do koša. Po prepade sa musel pracne vracať späť na svoju štartovú pozíciu.

To sa mu napokon nepodarilo. Keď sa nachádzal za Fernandom Alonsom a Landom Norrisom, v zákrute Chapel sa roztočil, prebrzdil svoje pneumatiky, vyletel až na štrk a spadol na chvost. Mexičan v momente, keď stratil kontrolu nad autom, bol už len “pasažierom”.

“Už keď som vychádzal z tej zákruty, tak som dosť šliapal na plyn. Myslím, že som doplatil na rozvírený vzruch. V podstate už pomerne skoro v zákrute som sa stal len pasažierom,” snažil sa vybaviť si incident Sergio Pérez. “Z mojej strany to bol slabý deň. Toto je pravdepodobne miesto, kde sa trápim najviac.”

Kolega Maxa Verstappena už v druhom tréningu informoval svoj tím o tom, že silnejší vietor mu robí problémy a on cíti nestabilitu. V šprinte sa všetko len znásobilo. “Mal som veľké problémy v turbulentnom vzduchu. Neviem, či to má niečo spoločné s menším množstvom paliva na štarte alebo s čím, ale na začiatku pretekov som bojoval s tým špinavým vzduchom.”

“Je to veľká škoda a kvôli tímu mi to je veľmi ľúto. Z mojej strany to bol biedny deň,” sypal si popol na hlavu Pérez, ktorý napokon ani nevidel šachovnicovú vlajku. A nemal ani veľkú motiváciu preteky dokončiť, keďže jazdil s prebrzdenými pneumatikami, ktoré sa postarali o silné vibrácie.

“Nakoniec sme kvôli tým hodinám mali prisilné vibrácie od pneumatík. Snažili sme sa len bezpečne dôjsť do cieľa, no pomysleli sme si, že tým veľa nezískame, tak sme uprednostnili odstaviť auto,” vysvetlil.

Christian Horner po šprintovej kvalifikácii prezradil, že Red Bull požiada FIA o výmenu niektorých komponentov a vykoná niekoľko bezpečnostných skúšok. Helmut Marko však už neskôr objasnil, že Sergio Pérez napokon odštartuje z boxovej uličky, vďaka čomu mechanici budú môcť monopost kompletne prestavať.

Súvisiace články

Diskusia