logo F1online.sk

Ťahák Niké: 5 otázok a odpovedí o kvalifikačnom šprinte

Na štarte VC Veľkej Británie 2020
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

V sobotu o 17:30 nášho času je na programe absolútna novinka: kvalifikačný šprint. Krátke preteky, v ktorých sa podľa predstáv vedenia F1 má ukázať výbušná sila pretekárov, rozhodnú o majiteľovi pole position. Nie všetci však očakávajú, že dnes uvidíme akciou nabitý podvečer. Ako to dnes vlastne bude prebiehať? Na to sa pozrieme v dnešnom Ťaháku Niké.

V tejto sezóne sa dočkáme troch víkendov so šprintovými pretekmi. Okrem Veľkej ceny Veľkej Británie sa šprint odjazdí zrejme aj v Monze a ak bude situácia v Brazílii priaznivá a veľká cena sa uskutoční, tak i na Interlagose.

O čo sa vlastne bojuje?

Výsledky šprintu (do ktorého sa štartuje podľa kvalifikácie) určia poradie na štarte nedeľňajšej riadnej veľkej ceny. Víťaz sa teda postaví na prvú priečku, pilot z desiateho miesta na desiatu.

https://pbs.twimg.com/media/E6cNAreX0AMOb8-?format=jpg&name=large

To však nie je všetko, o čo sa dnes bude bojovať: Prvá trojica si domov odnesie aj bodovú výslužku podľa kľúča 3-2-1, pričom tri body, samozrejme, poputujú na konto víťaza. Bod za najrýchlejšie kolo sa v sobotu neudeľuje.

Zaujímavosť: Celý piatok sme sa pri článkoch o kvalifikácii vyhýbali pojmu “pole position”, a to z jednoduchého dôvodu; oficiálne sa o pole position rozhodne až dnes. Sobotňajšie preteky, ktoré podľa pokynov F1 ani nemáme volať pretekmi, sú totižto finálnou časťou kvalifikácie a až v nej sa rozhodne o majiteľovi pole position.

Po šprinte dokonca nebude ani žiadna pódiová ceremónia, tá je vyhradená pre nedeľu. Prvá trojka sa však ovešaná vencami vyberie na víťazné kolo po okruhu v Silverstone.

Čo ak niekto v šprinte vypadne?

Aj v tom prípade sa piloti v nedeľu na štarte zoradia podľa oficiálnych výsledkov dnešného šprintu. Piloti mimo klasifikovaných pozícií sa radia podľa dĺžky odjazdenej vzdialenosti.

Keďže platia pravidlá parc fermé, prípadné poškodené súčiastky smú tímy bez problémov vymeniť, ak pôjde o kus tej istej špecifikácie. Avšak, ak už takú “na sklade” nemajú a tím bude musieť siahnuť po súčiastke staršej špecifikácie, tento víkend za to výnimočne nebude potrestaný. Všetko si však musia odkonzultovať s FIA, ktorá takú výmenu musí povoliť.

Aké dlhé budú dnešné preteky?

Celková dĺžka pretekov je 100 kilometrov, čo na okruhu v Silverstone predstavuje 17 kôl. Pred televíznymi obrazovkami teda strávime necelú polhodinu.

Aké pneumatiky piloti nasadia a uvidíme pitstopy?

V dnešných pretekoch i v nedeľu nebudú platiť tradičné pravidlá, podľa ktorých piloti z prvej desiatky musia štartovať na zmesi, na ktorej zajazdili svoj najlepší čas v Q2. Tentoraz majú všetci slobodný výber.

Keďže šprintové preteky sa pôjdu len na sedemnásť kôl, očakáva sa, že piloti si vyberú stredne tvrdú zmes, prípadne mäkkú, ktorá je podľa odhadov Pirelli o 0,6 sekundy na kolo rýchlejšia, no aj sa rýchlejšie opotrebúva. Najmä piloti vzadu sa tak môžu pokúsiť o agresívnejší štart za cenu toho, že v závere sa budú brániť. V každom prípade zastávky v boxoch neočakávame.

“Je náročné predpovedať, či tímy v šprintovej kvalifikácii nasadia mediumky alebo softy,” hovorí šéf Pirelli Mario Isola. V prospech mäkkej zmesi C3 hovoria minuloročné preteky, na ktorých sa viacerým pilotom podarilo odjazdiť aj dlhší ako sedemnásťkolový stint.

“Predtým, ako som sem prišiel, som bol viac-menej presvedčený, že všetci sa pokúsia nasadiť na šprintovú kvalifikáciu stredne tvrdú zmes. Ale ak sa ma na to pýtate dnes, tak už si taký istý nie som. Pravdepodobne uvidíme mix softov a mediumiek.”

“Ak sa to stane, bude to veľmi zaujímavé. Všetci si totižto pri tomto novom formáte mysleli, že šprintovú kvalifikáciu odjazdia na rovnakej zmesi. Možno to tak nebude,” zamyslel sa Isola.

Bude to stáť za to?

To je otázka, na ktorú sa v doterajšom priebehu víkendu snažili odpovedať piloti i šéfovia tímov. A rozdelili sa do dvoch táborov. Kým niektorí očakávajú nudu, iní chcú preteky využiť a útočiť. Aj za cenu toho, že si poškodia monopost.

“Sú to preteky, tak ich chcete vyhrať,” vyslovil sa Max Verstappen. “Získate tri extra body, takže určite sa to snažíte vyhrať, hoci viete, že v nedeľu sa uskutočnia tie najdôležitejšie preteky.”

Ostatní to tak však vidieť nebudú. Piloti na pozíciách v prvej desiatke, ktorí v sobotu na body nebudú mať nárok, môžu voliť skôr opatrnejší postup. A je tiež otázne, či by takému Hamiltonovi alebo Verstappenovi stáli tri bodíky za ten risk.

“Je to dosť zmätočné. Ani neviem, o koľkej sa to začína!” hodnotí nový formát Toto Wolff. “Vidím to na jeden z dvoch extrémov; buď sa pôjde vo vláčiku a uprostred poľa sa toho veľa neudeje, alebo by sme mohli vidieť demolíciu a pred veľkou cenou veľmi frustrovaných pilotov, čo by bola škoda.”

Carlos Sainz bude štartovať deviaty a predstava, že sa zapletie do nejakej kolízie, mu na pohode nepridáva. “Existuje tu veľké riziko, že akýkoľvek kontakt alebo problém si prenesiete do nedele. Áno, budeme musieť riskovať a chopiť sa každej príležitosti, no na druhej strane pôjdeme asi s väčšou rezervou ako v samotných pretekoch. Musíme pamätať na to, že šprint je len príprava na preteky.”

Podľa Christiana Hornera uvidíme peknú bitku. “Piloti sú v konečnom dôsledku pretekári a keď zhasnú svetlá, pokúsia sa využiť každú medzeru. Neviem si predstaviť, že by sme videli veľkú opatrnosť, hoci piloti vpredu toho môžu stratiť oveľa viac ako tí za nimi. Uvidíme teda rozdielnu úroveň riskovania. Bude to zaujímavé.”

Hornerov postoj zdieľa Lando Norris. “Nie sú to dlhé preteky, takže bude to o tom čo najviac na to tlačiť. Nemyslím si, že to bude príliš chaotické, a možno prvých pár kôl. Myslím si, že potom sa to upokojí a pôjde to priamočiaro. Bude to o tom neriskovať príliš a správne si vyberať súboje, do ktorých sa pustíte, pretože body sa stále udeľujú v nedeľu a nie v sobotu.”

“Musíte ísť do toho trochu s rozumom,” nadviazal na svojho kolegu Daniel Ricciardo. “Body sa rozdávajú v nedeľu a nechcete si zničiť nedeľu a spraviť niečo hlúpe. Ale nie, ja to vnímam ako príležitosť vyštartovať v nedeľu z lepšej pozície.”

Máš svojho favorita na pole position?

Na www.nike.sk ťa aj dnes čaká bohatá ponuka kurzov. Vieš si z nich vybrať? Tak sa zaregistruj na www.nike.sk, teraz dokonca získaš 20 € bonus na tvoj účet, a ukáž sa!