logo F1online.sk

Wolff: Radšej žiadne šprinty ako obrátené rošty

Po štarte šprintu na VC USA 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Sobotňajšie šprinty sa stále netešia ktovieakej obľube. Vedenie Formuly 1 preto uvažuje nad tým, ako tento pomerne nový formát ešte okoreniť. Predčasom sa začali viesť diskusie o tom, či by skráteným pretekom nepomohlo obrátené poradie na štarte, keď by outsideri štartovali z popredných pozícií, zatiaľ čo favoriti by sa museli predierať naprieč celým poľom. Tento návrh sa však stretol s nevôľou mnohých tímov a ich šéfov – vrátane takého Tota Wolffa.

Vlastníci F1 z Liberty Media sa predtým, ako došlo k zavedeniu šprintových pretekov, pohrávali s myšlienkou priniesť do „efjednotky“ obrátené štartové rošty. Jazdcom sa však tento plán zväčša nepozdával, a rovnako tak ani ich nadriadeným.

Taký Stefano Domenicali či najnovšie lodivod Red Bullu Christian Horner by ale neboli proti a myšlienke obrátených roštov začínajú byť čím ďalej tým viac naklonení. S dvojicou popredných mužov Formuly 1 však ostro nesúhlasí Toto Wolff. Tomu sa nielenže obrátené rošty protivia, najradšej by sa zbavil aj samotných šprintov.

„V pretekaní som konzervatívny,“ vyslovil sa Rakúšan. „Bol by som najradšej, keby sme nemali žiadne šprintové preteky. Ak sa do toho začneme miešať ešte viac a uskutočníme viacero pretekov s obráteným poradím, začneme sa formátovo ponášať na juniorské kategórie, kde je na prvom mieste zábava. V F1 by však malo byť na prvom mieste pretekanie, až potom zábava.“

„Príťažlivosť Formuly 1 spočíva v skutočnej konkurencii medzi tímami,“ poznamenal šéf Mercedesu. „Na Formule 1 nás priťahuje to, že stopky nikdy neklamú. Vytváranie umelých hier v šprintových pretekoch nie je spôsob, ktorý by som osobne uprednostňoval,“ dodal Wolff.

Súvisiace články