logo F1online.sk

Bottas pomohol Hamiltonovi k víťazstvu a Mercedesu zamotal hlavu

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Valtteri Bottas s Georgeom Russellom stále bojujú o sedačku v Mercedese — nič ešte nie je rozhodnuté. Obaja teda robia maximum pre to, aby vedeniu stajne ukázali, prečo by sa mali práve oni rozložiť na druhej strane garáže vedľa Lewisa Hamiltona. A kým Russell sa snaží zapáčiť vynikajúcimi výkonmi, Bottas ukazuje, že Hamiltonovi vie pomôcť vyhrávať.

George Russell odjazdil ďalšiu skvelú kvalifikáciu. So svojím Williamsom sa dokonca dostal na úroveň Sergia Péreza na Red Bulle, od ktorého sa inokedy kvôli technike drží v úctivej vzdialenosti. Vďaka perfektným kolám však postúpil do Q3, kde dokonca predbehol Carlosa Sainza so Sebastianom Vettelom. Tribúny burácali. Bolo to kolo v podaní pilota, ktorý je jasne pripravený na prvú ligu.

Jeden by sa v tej chvíli spýtal, ako je možné, že Mercedes tohto talentovaného mladíka ešte nepodpísal? O pár sekúnd na túto otázku odpovedal Valtteri Bottas, keď Hamiltonovi výrazným spôsobom pomohol ku kvalifikačnej trofeji.

Lewisovi Hamiltonovi sa v Silverstone podarilo vyhrať kvalifikáciu prvýkrát od tohtoročnej Veľkej ceny Španielska. Dlhú odmlku prerušil práve vďaka podpore Valtteriho Bottasa, ktorý svojmu kolegovi rozrážal vzduch tým, že v piatok vyrážal na trať ako prvý.

Mercedes určite nevďačí za tento triumf len Bottasovi. V priebehu posledných dní sa tím inžinierov poriadne zahryzol do dát, na simulátore pracoval na balíku s menším prítlakom a do Silverstone si priviezol nové deflektory i podlahu. Avšak práve Bottasova pomoc napokon rozhodla.

V Silverstone sa jazdou v zákryte dajú získať dve desatiny sekundy na kolo. Keby Lewis Hamilton neprešiel poslednú sekciu zákrut štýlom rely pretekárov — kvôli čomu prišiel o 0,35 sekundy —, vyhral by o tri desatiny pred Maxom Verstappenom. Pod dve desatiny z tohto náskoku by sa vedel podpísať Bottas. Keďže však Hamilton v závere túto chybu spravil, pred Verstappenom sa udržal len o 0,075 sekundy. Bottasov zákryt bol teda rozhodujúci.

Fínsky pretekár si uvedomuje bitku, v ktorej sa ocitol. Preto mu neprekážalo, že v Silverstone pomáhal Lewisovi Hamiltonovi. “My sme tím a snažíme sa získať čo najlepší výsledok,” vysvetlil Valtteri Bottas. “A vidíme, že si to fanúšikovia užívajú. Je to dobré.”

“Myslím si, že to bola dobrá kvalifikácia, keď vezmeme do úvahy to, aký bol Red Bull v tréningu rýchly. Podarilo sa nám dostať na pole ako tím,” pokračoval rodák z Nastoly. “Na konci Q3 som bol na trati prvý, nemal som žiaden zákryt. Keď to teda započítam, myslím si, že to bolo dobré kolo.”

Bottas touto pomocou nasadil Mercedesu chrobáka do hlavy. Prijme Georga Russella, ktorému rýchlosť rozhodne nechýba, no možno bude na Hamiltona až príliš tlačiť, alebo Valtteriho Bottasa, ktorý v kľúčových momentoch vie potiahnuť za jeden povraz s úspešnejším kolegom aj na svoj úkor?

Rozhodnúť by sa malo po letnej prestávke, prezradil Toto Wolff v Silverstone. “Myslím si, že pre Valtteriho a Georgea je dôležité, aby vedeli, kde budú v nasledujúcej sezóne jazdiť. A ono to príde. Očakávam, že v Spa padnú nejaké otázky.”

Súvisiace články