logo F1online.sk

V piatok vyťažil maximum z potenciálu auta len jeden pilot Ferrari

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2021

Ferrari si pred štartom Veľkej ceny Veľkej Británie príliš neverilo. Vysokorýchlostný okruh s vysokými nárokmi na predné pneumatiky. Práve tieto dve oblasti sú tohtoročnou najväčšou slabinou Scuderie. Obavy z pretekového tempa síce pretrvávajú, no po piatku môže byť minimálne Charles Leclerc spokojný.

Monačan svoju kvalifikačnú výkonnosť vrátil opäť tam, kde bola v úvode sezóny. V piatok skončil v kvalifikácii už po štvrtýkrát v tejto sezóne na štvrtom mieste. K tomu pridal ešte dvakrát pole position v Baku a Monaku. Potvrdil tak svoju povesť kvalifikačného špecialistu.

„Som veľmi šťastný,“ povedal Leclerc. „Bola to zložitá kvalifikácia, keďže čas na prípravu bol veľmi krátky. Odviedli sme však dobrú prácu, maximalizovali potenciál auta a áno, zatiaľ je to vzrušujúci víkend.“

„V sobotu nás čaká šprint, naozaj neviem, čo ma tam čaká. Skrátka sa pokúsime o čo najlepšie možné preteky.“

Leclerc sa v Rakúsku nevyhol zaváhaniam, avšak v Silverstone sa opäť prezentuje v tradičnom svetle. V kvalifikácii, ktorá je jeho špecialitou, poskladal skvelé kolo presne vtedy, keď na tom záležalo najviac. Vďaka tomu sa v šprinte postaví do druhého radu. Tam stál na tomto okruhu aj vlani na Veľkej cene Veľkej Británie.

„V Q1 a Q2 nebola moja sebadôvera v aute na takej úrovni, na akej by som chcel. V Q3 som ju však znovu nadobudol a s ňou aj trochu toho tempa. Som teda veľmi spokojný s tým, ako to nakoniec dopadlo,“ povedal Leclerc, ktorý nevie, čo pred sobotným šprintom očakávať.

„Počkajme si a uvidíme. Ideme do neznáma a nerád by som predbiehal. Máme ešte jeden voľný tréning, počas ktorého sa na šprint môžeme pripraviť najlepšie ako len vieme. Potom sa uvidí,“ uzavrel Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz mu počas celého piatka šliapal na päty, v druhej časti kvalifikácie bol dokonca rýchlejší. No kým Charles dokázal v rozhodujúcom momente „zapnúť“, Carlos v rozhodujúcom momente zaváhal.

„Dnes sa mi z auta nepodarilo dostať maximum. V Q2 som mal dobrý pocit, zajazdil som čas 1:26.8s (len o dve stotiny pomalší než Leclercov čas v Q3, pozn. red.), čo by v Q3 stačilo na najlepšiu päťku. V tretej časti však klesli teploty, trochu sa zdvihol vietor a nedokázal som nájsť čas z Q2,“ povedal Sainz.

„V sobotu máme dobrú príležitosť zatlačiť a posunúť sa dopredu. Pozrieme sa na to, čo môžeme urobiť, aby sme získali nejaké pozície späť, pretože som mal pocit, že auto bolo dosť dobré minimálne na najlepšiu šestku,“ dodal rodák z Madridu.