logo F1online.skF1online.sk

Hamilton si už nedovolí obchádzať simulátor, sedel v ňom dokonca i v piatok ráno

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 7. 2021

Lewis Hamilton po piatku síce nemá pole position, no z kvalifikačného víťazstva má veľkú radosť. V súboji s Maxom Verstappenom mu jednak pomohol balík vylepšení, ktorý Mercedes priviezol do Silverstone, ale napríklad aj práca na inak nenávidenom simulátore. Brit si doň sadol dokonca aj v piatok ráno. Dobrovoľne.

Postoj Lewisa Hamiltona k simulátoru je všeobecne známy. V posledných sezónach a dokonca ešte aj na začiatku tohto roka sa mu vyhýbal ako čert krížu. Vraj išlo o stratu času, keďže simulátor nedokáže stopercentne napodobniť podmienky na trati.

Časy sa však menia a sedemnásobný majster sveta siaha aj po krajných riešeniach. Koniec-koncov, Mercedes už nemá pred zvyškom sveta niekoľkodesatinový náskok, ba na posledných veľkých cenách bol vpredu Red Bull.

V Silverstone sa však poradie otočilo. “V tréningu boli Red Bully rýchle, ale my sme sa aj naďalej koncentrovali na svoju prácu a pokúsili sa zlepšiť. Dnes ráno som bol aj na simulátore. Využili sme to ako tréning, pretože toto je prvýkrát, čo sme mali voľné ráno. Vložili sme do toho svoj čas a dali do toho všetko. Nenechali sme kameň na kameni,” prezradil po vystúpení z monopostu Lewis Hamilton.

Na margo simulátora ešte doplnil, že v ňom nesedel len v piatok. “Bol som v továrni na simulátore aj v utorok. Dnes ráno sme mali voľno, a tak som si povedal, že tu nebudeme len tak sedieť a strácať čas. Poďme na to. Dnes ráno sme teda absolvovali tréning. Snažili sme sa vyvíjať a chlapcom posunúť čo najviac informácií, koľko sa dalo. Kým teda vyvíjame toto auto, žmýkame z neho absolútne všetok výkon.”

A zrejme práve toto extra úsilie a fakt, že sa vyplatilo do toho ísť, spoločne s tisíckami fanúšikov na tribúnach, Lewisa Hamiltona tak dojalo. Slzy na krajíčku mal nielen krátko po vystúpení z auta, ale ešte aj pri rozhovoroch s novinármi o pár desiatok minút neskôr.

“Ak mám byť úprimný, tak ma to úplne premohlo. Tak tvrdo sme na tom pracovali, toľko úsilia a času sme do toho vložili tu na trati, doma v továrni, na simulátore, v tréningu, snažili sme sa zostať koncentrovaní a vyžmýkať z tohto auta úplne všetko,” vysvetľoval Hamilton.

“Dnes ráno boli veľmi rýchli. Nechcem povedať, že nám to robilo starosti, no boli sme sklamaní, keď sme zbadali, že tá medzera je taká veľká. Avšak veril som, spravil som nejaké zmeny a z auta som mal skvelý pocit. Už od prvého kola som cítil, že je to dobré. Stále bol však o štyri desatiny pred nami, tak som sa snažil nájsť ten chýbajúci čas. Ukrajovali sme z neho a —,” preglgol pri pohľade na tribúny a fanúšikov. A Hamilton vyhral. “Pre všetkých to bolo také náročné, a konečne máme na Veľkej cene Veľkej Británie fanúšikov. Neverili by ste, ako sme túžili podať dobrý výkon pre všetkých.”

Po mesiacoch vo svojich domovoch chcel sedemnásobný majster sveta ľudí poriadne potešiť. “Nedávno sme sledovali futbal a videli sme, aká vášeň je v britských fanúšikoch. Všetci to mali ťažké, no ja som veril, že môžem si splniť tú svoju úlohu a priniesť sem niečo pozitívne. Toto je len prvý krok, no je to skvelý spôsob, ako ukončiť dnešný deň.”

V sobotu nás čaká druhý tréning a po ňom šprintová kvalifikácia, ktorá rozhodne o poradí na štarte do nedeľných pretekov, a teda aj o držiteľovi pole position. Hamilton je rád, že do sobotňajších sedemnástich kôl vyrazí z prvého miesta.

Ako k tomu hodlá pristúpiť? “S hlavou hore a úplne naplno. Zajtra musím v sebe nájsť toho leva a dať do toho všetko. Začneme na štarte, trénovali sme ho, máme tiež druhý tréning. Dúfam, že to privezieme domov. Predbehnúť Red Bull nie je ľahké, takže určite nám pomôže, kde sme. Musíme dobre odštartovať, no stále budeme mať pred sebou veľa prekážok. Šprintové preteky budú zaujímavé, myslím si, že auto je na tom presne tak, ako potrebujem. Uvidíme.”

Súvisiace články

Diskusia