logo F1online.skF1online.sk

Pole position má mať víťaz kvalifikácie, krúti hlavou Vettel

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2021

Tento víkend nás netradične čaká kvalifikácia už v piatok. O jej víťazovi však nebudeme hovoriť ako o držiteľovi pole position; bude to len prostý víťaz kvalifikácie. Pole position bude totižto udelená až najrýchlejšiemu mužovi šprintových pretekov. Sebastian Vettel sa pri pomyslení na tento fakt len neveriacky chytá za čelo.

Víťaz kvalifikácie v skutočnosti odštartuje z prvej priečky, teda pole position, no len v rámci sobotňajšieho šprintu. Vedenie Formuly 1 však nechce štart z prvého miesta v sobotu označovať za tradičný zisk pole position, ba dokonca komentátori a novinári dostali pokyn, aby kvalifikačný šprint ani nenazývali pretekmi.

Sebastian Vettel, ktorý má na konte 57 pole positions, to ako fanúšik historických štatistík neschvaľuje. O tejto novinke sa dokonca dozvedel len vo štvrtok. “Takže pole position podľa všetkého získa ten, kto vyhrá šprintové preteky. To som nevedel,” začudoval sa.

Názor si na to spravil hneď. “Myslím si, že to nie je správne. Pole znamená zajazdiť najrýchlejšie kolo v kvalifikácii. Teraz je to trochu zmätočné. Ale závisí to aj od iných vecí, ak je to jednorazová záležitosť, tak to toľko škody nenapácha, no ak budúci rok alebo niekedy v budúcnosti budeme mať desať šprintových pretekov, tak to bude trochu čudné. Pole position by mala ísť do rúk chlapíka, ktorý je najrýchlejší na jedno kolo.”

Odrazu musí držiteľ pole position ukázať úplne inú kvalitu ako doteraz. Kým v minulosti mu stačilo byť najrýchlejší v riadnej kvalifikácii, teraz musí poriadne pridať do kotla aj v sedemnástich kolách na okruhu v Silverstone. Bližšie k pole position sa teda dostanú tímy, ktoré majú dobrú pretekovú rýchlosť.

Podľa Sebastiana Vettela by preto Formula 1 mala v štatistikách vytvoriť “nový stĺpec”, keďže šprintová kvalifikácia je vlastne úplne “nová disciplína”.

S novou vychytávkou z dielne Liberty Media nesúhlasí ani Bernie Ecclestone, ktorý sa rovnako ako Sebastian Vettel pristavil pri termíne pole position. “Nesúhlasím s tým. V momente, keď sa začnete babrať v takýchto veciach, tak história sa vytratí a to nie je dobré.”

“Ľudia zvykli hovoriť, že niekto má 70 pole positions, no to je teraz fuč. Už neexistuje nič ako pole position. Nemyslím si, že by to fungovalo a nemyslím si, že v tom budú pokračovať. Je to len zbytočný zmätok a bez žiadneho dôvodu. Kvalifikácia bola vždy zaujímavou súčasťou víkendu, teraz pribudnú len ďalšie preteky,” doplnil 90-ročný Brit.

Súvisiace články

Diskusia