logo F1online.skF1online.sk

Helmut Marko: Verstappen je neuveriteľný

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko14. 7. 2021

Max Verstappen ako aktuálny líder rebríčka jazdcov je vo svojich dvadsiatich troch rokoch skutočnou hviezdou šampionátu Formuly 1. Mentor a poradca tímu Red Bull, Helmut Marko, v rozhovore naznačil, že jeho neuveriteľne rýchly vývoj sa tak skoro nezastaví.

Mladý Max Verstappen sa po prvýkrát objavil v sérii Formuly 1 v monoposte Scuderia Toro Rosso ešte v roku 2015. Helmut Marko ako neoddeliteľná súčasť juniorskej akadémie Red Bullu v ňom už v tom čase videl jasný potenciál.

„Max tento rok, pokiaľ ide o rýchlosť, ešte viac vyzrel,“ skonštatoval Helmut Marko v exkluzívnom rozhovore pre racingnews365.com. „Už nechce byť najrýchlejší na každom tréningu.“

„Ak mal problémy, nahneval sa, ale to je už minulosťou. Potenciál tu je a dobre ho využíva,“ pokračoval 72-ročný Rakúšan.

Marko tiež vysvetlil, v čom je Max Verstappen z jeho pohľadu taký výnimočný, práve s monopostom Red Bull.

„Naše auto bolo aerodynamicky optimalizované, ale to neznamená, že nie je citlivejšie,“ dodal Marko. „Max nestráca čas ani vtedy, keď je auto nestabilnejšie.“

„Každý druhý jazdec sa dostane do problémov. Neskutočná sila Maxa je v tom, že sa okamžite adaptuje. Ak napríklad dôjde k dažďu, nepotrebuje žiadny čas na prispôsobenie. Ukázal to počas prvých pár kôl v Imole, keď sa odtrhol od ostatných. To mu dodalo veľkú sebadôveru,“ povedal poradca tímu Red Bull.

Mentor a poradca tímu Red Bull však s chválami nekončí. Ocenil tiež Maxove schopnosti pokiaľ ide o starostlivosť o pneumatiky.

„Je to neuveriteľné,“ skonštatoval Marko. „Max všetko iba vidí a cíti. Napríklad, ak je ľavá zadná pneumatika príliš zničená, upraví svoj štýl jazdy, ale jeho čas zostáva rovnaký. Málokto z pilotov to dokáže.“

„Aj keď ho vo Francúzsku obidve autá Mercedesu dostali pod tlak, jazdil na hranici limitu a to mal problémy s rádiovou komunikáciou. Je neuveriteľný. Max dokáže šialene rýchlo jazdiť, a to aj keď zároveň hovorí. To dokazuje, aký je skvelý jazdec,“ povedal Helmut Marko.

Pokiaľ ide o to, či Max Verstappen už prekonal sedemnásobného majstra Lewisa Hamiltona, Helmut Marko nepozná odpoveď na túto otázku. Uviedol, že si sedemnásobného majstra veľmi váži.

„To sa ťažko hodnotí,“ dodal Marko. „Obaja by museli riadiť to isté auto. Lewisa nepodceňujeme. Ak je v piatok za nami o pol sekundy, nič to neznamená.“

„Vždy sa mu tam podarí dostať pri kvalifikácii. Je to skvelý taktik. Vieme, že stojíme proti veľmi, veľmi silnému súperovi,“ uzavrel Helmut Marko.

Súvisiace články

Diskusia