logo F1online.sk

Hamiltonovi chýbalo 30 bodov prítlaku: Inak by som skončil druhý

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2021

Plán Helmuta Marka sa napĺňa; Max Verstappen vďaka horšiemu umiestneniu Lewisa Hamiltona natiahol svoj náskok na požadovaných 32 bodov. Tentoraz mu však pomohla aj smola britského jazdca, ktorý veľkú časť pretekov odjazdil s výkonnostným hendikepom. Bez poškodeného auta si trúfal na jasnú druhú priečku.

Lewis Hamilton odštartoval štvrtý a po štarte si svoje miesto i udržal. Valtteri Bottas sa cez neho dostal po reštarte o pár kôl neskôr, no dlho sa vpredu neohrial. Priamo pred Fínom sa zomlel súboj medzi Landom Norrisom a Sergiom Pérezom, kvôli ktorému Bottas musel pribrzdiť a vrátil sa späť za Hamiltona.

V úvode druhého stintu sa však objavili komplikácie. Mercedes informoval Lewisa Hamiltona, že v zadnej časti auta sa niečo poškodilo a on prišiel o značné množstvo prítlaku. Podľa Tota Wolffa šlo až o 30 bodov, čo sa na Red Bull Ringu rovnalo strate 0,5 sekundy na kolo.

Mercedes zatiaľ Bottasovi kázal, aby sa držal za Hamiltonom a nesnažil sa ho predbehnúť, no keď na dvojicu začal tlačiť Lando Norris, musela prísť reakcia. Tím prehodil Bottasa s Hamiltonom, aby mal aspoň jeden z nich šancu skončiť pred rýchlym McLarenom. Keď sa Norris dostal cez trápiaceho sa Hamiltona, Mercedes ho povolal do boxov.

Do cieľa dorazil štvrtý poriadne ďaleko za víťazom Maxom Verstappenom. “Už pred pretekmi som povedal, že bude veľmi ťažké poraziť Maxa,” otvoril svoj popretekový rozhovor Lewis Hamilton. “Je to frustrujúce, keď stratíte tak veľa prítlaku na zadnej časti a neviete sa udržať na tom druhom mieste. Dnes som prišiel o kopu bodov.”

“Bol by som druhý. Aj som bol druhý, keď sa to odrazu poškodilo. Získal by som ľahké druhé miesto,” opakoval úradujúci šampión, ktorému tento rok uniká ôsmy majstrovský titul. “Nemohol som dostihnúť tých chlapcov predo mnou.”

Počas pretekov sme videli opakovaný záber Lewisa Hamiltona, ako v prvej zákrute vybehol až na obrubník. Tie boli dosť agresívne aj v poslednej zákrute. Mohli obrubníky spôsobiť túto škodu? “Nevychádzal som na obrubníky o nič viac ako ostatní. Nemám ani poňatia, kde sa to stalo. Ale to poškodenie bolo značné.”

Lewis Hamilton nevyhral už päť veľkých cien za sebou, čo sa mu stalo naposledy na prelome sezón 2017 a 2018. Zdá sa, že Red Bull má momentálne navrch vo všetkom. Mercedes bude dúfať, že ho vráti späť do hry silverstonský balík noviniek.

“Máme pred sebou veľa práce. Od všetkých budeme potrebovať, aby zabrali naplno, hoci viem, že to už všetci robia. Oni si v priebehu niekoľkých posledných pretekov priviezli vylepšenia, my sme nepriniesli nič. Musíme teda niečo nasadiť, nájsť toľko výkonu, koľko sa len bude dať. Inak budeme takéto výsledky vidieť častejšie,” upozornil.

Súvisiace články