logo F1online.sk

Vettel potrestaný stratou troch miest, Bottas a Sainz omilostení

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2021

Riaditeľstvo pretekov hneď po skončení kvalifikácie oznámilo, že prešetrí incident medzi Fernandom Alonsom a Sebastianom Vettelom z Q2. Podľa očakávania dostal pilot Aston Martinu trest straty troch miest na štarte pretekov. To znamená, že sa pred neho posunú George Russell, Lance Stroll a Carlos Sainz. Vyšetrovaný však nebol len Vettel.

Podvečer totiž komisári oznámili, že v incidente nefiguroval len pilot Aston Martinu, ale aj Valtteri Bottas a Carlos Sainz, ktorí stáli v rade pred ním a taktiež zvolili pomalý prejazd skrz sekciu zákrut deväť a desať. To sa podľa nariadenia riaditeľstva pretekov nesmie, a tak sa do miestnosti komisárov museli dostaviť aj Bottas so Sainzom.

Bottas so Sainzom si však môžu odfúknuť, napokon si totiž vypočuli „oslobodzujúci“ rozsudok, nie však Vettel, ktorého trest bol očakávaný. Komisári odôvodnili svoje rozhodnutie tým, že v rade medzi zákrutou deväť a desať čakalo veľké množstvo jazdcov, a tak za danú situáciu nikto nenesie individuálnu zodpovednosť. Potrestaný je tak len Vettel za blokovanie Alonsa. Bottas, Sainz a ostatní nebudú za pomalú jazdu medzi zákrutami deväť a desať potrestaní vôbec.

Vina za incident síce spadá primárne na hlavu jeho inžiniera, avšak v takýchto prípadoch si to zakaždým „odskáče“ samotný pretekár. Sebastian tak stratí na štarte pretekov tri miesta a zosunie sa na jedenáste miesto. Bude pritom musieť štartovať na najmäkšej zmesi pneumatík. Komisári tiež udelili štvornásobnému šampiónovi jeden trestný bod na jeho licenciu. Seb ich tak má v súčasnosti dokopy už šesť, najviac spomedzi všetkých pilotov v štartovom poli.

Článok k samotnému incidentu nájdete tu.

Súvisiace články