logo F1online.sk

Podľa Leclerca je vypadnutie v Q2 „tak trochu súčasťou plánu“ Ferrari

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2021

Ferrari vstúpilo do rakúskeho dvojvíkendu s jasnou ambíciou napraviť krach z Veľkej ceny Francúzka. Tam Ferrari úplne prepadlo v pretekovom tempe a muselo hľadať riešenie. Už za týždeň sa ho zrejme podarilo nájsť, keďže Scuderia bola v nedeľu na Veľkej cene Štajerska nesmierne silná. Teraz budú po dvojitom vypadnutí v Q2 dúfať v zopakovanie scenára z minulého týždňa.

Ferrari obsadilo v sobotnej kvalifikácii jedenáste (Sainz) a dvanáste (Leclerc) miesto. Toto poradie sa ešte vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie môže zmeniť. Scuderia bude mať v každom prípade pred pretekmi voľnú ruku pri voľbe stratégie a plánuje ju využiť. Vrásky im však spôsobuje pred nimi štartujúci George Russell na stredne tvrdých pneumatikách.

„Nepostúpiť do Q3 bolo tak trochu súčasťou nášho plánu, pretože sme chceli mať pri voľbe pneumatík voľnú ruku,“ povedal po kvalifikácii Charles Leclerc. „Na druhej strane som trochu sklamaný, keďže sme sa do Q3 mohli dostať na stredne tvrdých pneumatikách. Williams to s Georgeom zvládol, čo je ohromujúce a kvôli tomu som trochu sklamaný. Sú pred nami a štartujú na mediumkách, čo nie je práve skvelé.“

Ferrari sa po Veľkej cene Francúzska sústredilo na svoje pretekové tempo. Sainz pred týždňom taktiež vypadol v Q2 a Leclerc spadol po prvom kole pretekov na chvost. Ferrari však napokon vďaka skvelému pretekovému tempu zhrablo solídnu porciu bodov. Aj Leclerc po piatku hovoril, že Scuderia by mala byť v pretekovom tempe silná.

„Je to tak. Pred nedeľou to určite vyzerá dobre. Musíme sa dobre pozrieť na to, aká stratégia pre nás bude tá najlepšia, hlavne keď uvážime, koľko áut do pretekov štartuje na stredne tvrdých pneumatikách,“ dodal Leclerc.

Jeho tímový kolega bol v sobotu v Q1 aj Q2 pred ním. Carlos Sainz síce bol spokojný s progresom, ktorý za posledný týždeň urobil, avšak strata 0,006 sekundy na postup do Q3 mu pochopiteľne úsmev na tvári nevyčarila.

„Vypadnúť v Q2 so stratou šiestich tisícin vám samozrejme radosť neurobí. Síce je to smola, ale máme dobré pretekové tempo. Počkajme si a zajtra sa uvidí,“ povedal po kvalifikácii Sainz.

„Z pohľadu nastavenia vyváženia som urobil v porovnaní s minulým týždňom dobrý pokrok. Minulý týždeň som na Charlesa strácal pár desatín. V tejto kvalifikácii som však cítil, že som od jej samého začiatku na jeho úrovni. Podarilo sa mi poskladať pár dobrých kôl. Som rád, že druhý víkend na tej istej trati dokážeme s inžiniermi naďalej pokročiť pri práci s nastavením a nájsť nejaké drobnosti vedúce k zlepšeniu,“ dodal Sainz.