logo F1online.sk

Hamilton to nevidí ružovo: Neviem, ako môžeme zajtra vyhrať

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2021

Lewis Hamilton síce v nedeľu odštartuje z druhej priečky, no na víťazstvo rozhodne nepomýšľa. Pred ním totižto vyštartuje Max Verstappen, ktorý má podľa Hamiltona k dispozícii všetko, čo na triumf v Spielbergu potrebuje. Čistá rýchlosť Mercedesu W12 nebude stačiť na to, aby Holanďan odchádzal z tohto víkendu ako porazený.

Mercedes zrejme už pred kvalifikáciou vedel, že získať pole position bude veľmi ťažké. Pravdepodobne preto Hamiltonovi na Q3 nechal až tri mäkké sady, ktoré mali zvýšiť šancu, že v jednom z týchto troch pokusov Brit zajazdí fenomenálne kolo, ktorým by mohol ohroziť Maxa Verstappena.

To sa nakoniec nestalo a lepšie sa umiestnil Valtteri Bottas. Fín našiel o 0,032 sekundy viac, čo bolo stále primálo. “Myslím, že celý víkend mali na nás štvrť sekundu. V kvalifikácii sa nám asi podarilo dostať sa bližšie, ale v piatok v pretekových simuláciách boli väčšinu času pred nami o 0,25 sekundy,” rozrečnil sa Lewis Hamilton.

Druhý muž šampionátu dnes chcel byť vyššie. “Tento týždeň do toho dávam všetko, bol to dlhý týždeň. Tlačil som na to a z auta som dostal prakticky všetko. Tímu som tento víkend pomohol posunúť sa ďalej, ale stále nám chýba rýchlosť. Dnes bolo nesmierne ťažké dorovnať jeho časy.”

“Som však šťastný a hrdý na všetkých za ich tvrdú prácu, ideme naplno a stále sme v tomto boji. Zajtra bude ťažké predčiť Red Bull,” poznamenal britský pretekár, ktorý v rámci pokvalifikačného rozhovoru pripomenul, že v nedeľu môže pršať.

Ak by sa Mercedes v sobotu rozhodol staviť na mokré preteky a nasadil viac prítlaku ako Red Bull, mohlo by to vysvetliť relatívne veľké časové manko, ktoré sme dnes videli. Hamilton však jasne vysvetlil, že nasadiť väčšie krídla si proste nemôže dovoliť.

“Nie, dali sme na auto všetko, čo sme mohli. Nemôžeme pridať ešte ďalší prítlak, pretože by sme boli na rovinkách pomalší, už teraz na rovinkách strácame. Toto teda nie je cesta. Nuž a hovorilo sa aj o tom, že posledné dva dni malo pršať a nepršalo,” pripomenul Hamilton.

Čiže nedúfa v dážď? “Neviem, nepremýšľal som o tom. Ak mám byť úprimný, je mi to jedno. V každom prípade zajtra musím byť v top forme, to je všetko,” odvetil. Hneď teda nasledovala otázka, ako chce v nedeľu vyhrať. “Opäť hovorím, neviem. Len vďaka čistej rýchlosti a na suchu sa to pravdepodobne nepodarí. Musíme byť len v top forme, i strategicky, musíme sa snažiť byť čo najbližšie k nim a potom uvidíme, ako to dopadne.”

Je fér povedať, že Mercedes má tento rok náročnejšiu úlohu ako inokedy, podľa toho zrejme vyzerá i nasadenie v továrni. “Vždy ideme naplno,” ohradil sa Hamilton, “no tento rok sme vzadu. Musíme teda ešte pridať. Musíme rozobrať úplne všetko a postarať sa o to, že z tohto auta vyžmýkame úplne všetko.”

Súvisiace články