logo F1online.sk

Button: Bottas už Mercedesu nebude stačiť, najlepšou voľbou je Russell

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2021

Valtteri Bottas dlhé roky plnil svoje úlohy v Mercedese na výbornú, no tie časy sa s príchodom väčšej konkurencie končia. To je pohľad Jensona Buttona, ktorý Mercedesu radí, aby Bottasa vymenil za pretekára, ktorý dokáže do tímovej pokladnice prispieť väčším počtom bodov. Tým pretekárom je George Russell.

Špekulácie o tom, že Valtteriho Bottasa by mal v Mercedese nahradiť George Russell, sa objavujú pravidelne už odvtedy, čo si britský mladík v Bahrajne sadol do rovnakého monopostu ako Valtteri Bottas a pomyselne mu vyprášil kožuch.

Nuž a po žalostných výkonoch z úvodu sezóny tieto špekulácie nabrali na početnosti, veď Bottas je momentálne v šampionáte len piaty, dokonca za Landom Norrisom, a v Pohári jazdcov sa výrazne podpisuje pod to, že Mercedes už stráca na Red Bull 37 bodov. Mercedes podľa majstra sveta z roku 2009 Jensona Buttona teraz už nemá veľmi na výber. Ak chce aj naďalej tróniť, musí sa zbaviť Valtteriho Bottasa.

Či si Fín nájde iné pôsobisko, je však otázne. “Toto je ťažká otázka. Napríklad taký Rubens [Barrichello] nebol vo Ferrari taký silný ako Michael [Schumacher], no aj tak sa mu v nasledujúcej sezóne podarilo získať skvelé miesto, v skutočnosti sa stal mojím kolegom!” zaspomínal si v rozhovore pre Express Sport Jenson Button. “Chcem tým povedať, že šanca, že si nájde kokpit, tu je.”

Nie je však veľmi veľká. Tímy s ambíciami zrejme nebudú chcieť Bottasa, ktorý v posledných rokoch len nosil vodu a až tak veľa toho neukázal. “Všetci máme čas od času zlé preteky. Teraz to však vyzerá tak, že väčšina jeho pretekov je zlá. Toto je preňho naozaj ťažký rok.”

“Možnože mal zlé preteky aj predtým, ale nezbadali sme to, pretože Mercedes bol tak ďaleko vpredu… Mohol byť desať alebo pokojne aj dvadsať sekúnd za kolegom a aj tak by skončil na druhom mieste. Teraz však musí trochu viac bojovať s inými tímami. Teraz vidieť tie rozdiely aj na pozíciách a na počte získaných bodov.”

“Myslím si teda, že Mercedes bol spokojný, že predtým nebol taký rýchly ako Lewis. Lewisa to upokojovalo, Lewis mohol bojovať o titul a poľahky zbierať víťazstvá. Myslím si, že dôvod, prečo s tým boli v pohode, je ten, že Valtteri domov prinášal veľa bodov do konštruktérov. Dnes ich veľa nenosí, v skutočnosti sa teraz darí druhému jazdcovi Red Bullu,” nepriamo pochválil Péreza Button. “To bola obyčajne ich slabina. Takže áno, musia sa sami seba spýtať, či by sa nemali porozhliadnuť po iných možnostiach na budúci rok.”

Bývalý kolega Lewisa Hamiltona nad hľadaním ideálneho pretekára nestrávil veľmi dlhý čas. “Najlepším riešením je — aj keď som teraz poradcom Williamsu —, musím povedať, že najlepším riešením je George.”

A čo Williams? “Som si istý, že by si ho veľmi radi ponechali, ale chápu tiež to, že nemôžu stáť v ceste niekomu, komu sa naskytne šanca dostať sa do jedného z najrýchlejších áut v štartovom poli.”