logo F1online.sk

Rosberg skritizoval Mercedes i jeho pilotov: Robia jednu chybu za druhou

Valtteri Bottas pred Lewisom Hamiltonom
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 6. 2021

Keď je Nico Rosberg prizvaný ako expert a spolukomentátor britskej televízie Sky, je to akoby sme na trati mali 21. jazdca, ktorý sa nám stará o zábavu navyše. Majster sveta z roku 2016 nie je vôbec diplomatický a nebojí sa hovoriť veci na rovinu. Pri mikrofóne bol aj tento týždeň, takže hádajte čo…

A Nico si počas nedeľných pretekov postupne vzal „na paškál“ všetkých. Neobišiel Lewisa Hamiltona, Valtteriho Bottasa a nakoniec ani tím samotný. Pomerne štipľavo okomentoval aj záverečný manéver Maxa Verstappena v predposlednom kole. Rosberg nechápal, prečo sa Hamilton nebránil tvrdšie. Veď do cieľa zostávalo už len nejakých osem alebo deväť kilometrov.

„Toto je od Lewisa dosť netradičné, veď zavri sakra tie dvere, nie!?“ rozčuľoval sa Rosberg nad obranou Hamiltona. „Obyčajne vyzerá ako najlepší pilot v súbojoch jeden proti jednému, som veľmi prekvapený, že sa o to aspoň nepokúsil. Mohol vyskúšať brzdiť neskôr a udržať sa na vonkajšku. Z nejakého dôvodu bol v tom súboji trochu mäkký.“

Či je táto kritika namieste, necháme na posúdení každého z vás. V každom prípade je dosť možné, že o výsledku víkendu rozhodla možno taká napohľad drobnosť. Red Bull totiž zvolil do Francúzska balík s nižším odporom, zmenšil zadné krídla, a možno práve to bol ten rozhodujúci detail. V druhom sektore totiž „červené býky“ dominovali. Maxovi to nepochybne dosť pomohlo jednak pri bránení svojej pozície v polovici pretekov a aj pri jeho záverečnej ofenzíve.

Otázky vyvolali aj strategické rozhodnutia obhajcov titulu. Bottasa povolali ako prvého v sedemnástom kole, čo bolo určite správne a celkom očividne to bol pokus o undercut na Maxa Verstappena. V nasledujúcom kole mal prísť na rad Hamilton, z nejakého dôvodu však do boxov neprišiel. Max však áno a nielenže odrazil útok Bottasa, ale fantastickým výjazdovým kolom prekonal aj Hamiltona, ktorý k mechanikom zašiel až v devätnástom okruhu.

„Pre Red Bull je toto ohromná vzpruha a pre mňa sú v súčasnosti novým lídrom. To dostáva Mercedes pod tlak a vidíme, že pod tým tlakom robia jednu chybu za druhou. Musia byť opatrní a držať sa od tých chýb ďalej, aby mali nejakú šancu,“ povedal Rosberg.

„Lewis dokonca obviňuje aj Paula di Restu za to, čo o ňom povedal (Rosberg tu narážal na skorší rozhovor di Restu s Hamiltonom, pozn. red.), takže dokonca aj Paul sa mu dokáže dostať do hlavy, čo je takisto neobvyklé. Lewis bojuje o majstrovský titul…“ povedal Rosberg, ktorý však svoju myšlienku nedokončil, keďže mu do nej skočil sám di Resta, zrejme obávajúc sa, ako by ta veta mohla skončiť.

A Nico neobišiel ani svojho „obľúbenca“ a nástupcu, Valtteriho Bottasa. Ten sa takisto v súboji s Verstappenom veľmi nepochlapil, aspoň teda podľa Rosbergovho názoru: „Pri tej obrane proti Maxovi odviedol naprd robotu. Max to mal s predbehnutím veľmi jednoduché.“

Súvisiace články