logo F1online.sk

Bude McLaren vo Francúzsku treťou silou?

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 6. 2021

Aj keď McLaren skončil v minulom roku tretí v Pohári konštruktérov, a okolo tretieho miesta sa drží aj v tejto sezóne, len výnimočne bol jasnou treťou silou. Často skôr maximalizoval svoje preteky a ťažil aj z chýb konkurencie. Piatkové analýzy naznačujú, že vo Francúzsku by to mohlo byť iné.

Čo sa týka kvalifikačnej simulácie, McLaren je v nej tretí so stratou 0,57 sekundy na Mercedes. Len tesne za McLarenom, o dve stotiny, je domáci Alpine. V pretekovom tempe predstavuje strata McLarenu na najrýchlejšieho 0,33 sekundy. Samozrejme, tieto dáta musíme brať s rezervou a realitu nám ukáže až sobota.

Svoje môžu zohrať aj podmienky. Vieme, že „papájoví“ boli a stále sú citliví na nárazový vietor, ktorý im na Paul Ricard môže skomplikovať život. „Náročné podmienky zohrali v piatok významnú rolu. Teploty nám sťažili snahu udržať pneumatiky v dobrom prevádzkovom okne. Riadiť auto bola pomerne výzva, zvlášť kvôli vetru,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý v piatok odjazdil 45 kôl. V FP1 bol deviaty, v FP2 desiaty.

„Postupne sme sa zlepšovali, no stále nás čaká nejaká práca. V poli je to veľmi tesné, takže každá drobnosť pomôže. Kvalifikácia bude skutočne ťažká. Verím, že nájdeme niečo extra, čo nám v sobotu trochu uľahčí život,“ doplnil mladý Brit.

Daniel Ricciardo sa po nie vydarených predstaveniach na mestských tratiach tešil na návrat na klasické okruhy. Austrálčan sa netají tým, že v novom aute stále hľadá limity, a nádejal sa, že charakteristika tohto okruhu so širokými výbehovými zónami mu to môže uľahčiť. Ako sme však videli, výjazdy mimo trate môžu vyjsť pilotov draho…

„Dnes bolo horúco! Ranný tréning vyzeral sľubne, mali sme dobrý štart. V druhom tréningu sme však už pri pohľade na konkurenciu nevyzerali tak dobre. Neviem presne prečo, ale pozrieme sa na to. Auto však nebolo zlé, celkovo je to veľmi tesné,“ hovorí Daniel Ricciardo, ktorý v piatok absolvoval 48 kôl. V FP1 bol šiesty, v FP2 štrnásty.

„Možno nám chýba len pár desatín. Takže nemám veľké obavy, budeme na tom makať. Celkový pocit však nie je zlý, takže verím, že do soboty nájdeme viac rýchlosti,“ doplnil skúsený Austrálčan.

McLaren v piatok splnil svoj program. „Návrat na klasickú trať odbúrava jednu sadu výziev, no pridáva ďalšie. Dnes sme sa zamerali na prácu s pneumatikami, nastavenie a testovanie aerodynamických častí. Tréningy prebehli dobre, získali sme množstvo dát. Štartové pole vyzerá byť veľmi tesné, preto musíme tvrdo pracovať, aby sme na kvalifikáciu a preteky maximalizovali naše šance,“ vyhlásil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.