logo F1online.sk

Mazepin o Baku: Schumacher nemôže čakať, že to so mnou bude mať ľahké

Mick Schumacher a Nikita Mazepin v súboji
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2021

Veľká cena Azerbajdžanu priniesla aj fotofiniš medzi Nikitom Mazepinom a Mickom Schumacherom, ktorému však predchádzal potenciálne nebezpečný súboj na bakuskej cieľovej rovinke, kde sa Mazepin pokúsil zavrieť svojho nemeckého kolegu. Schumacher sa na Mazepina okamžite posťažoval vo vysielačke, no Rus hovorí, že vo svojej obrane nevidí problém. Zároveň odkazuje, že Schumacher nemôže čakať, že to s ním bude mať jednoduché.

Dvojica si to kvôli problémom pilotov vpredu napokon rozdala o trinástu priečku, vďaka ktorej Mick Schumacher posunul svoj tím na deviate miesto v Pohári konštruktérov. Veľmi ľahko to však mohlo dopadnúť aj oveľa horšie; nepeknou kolíziou.

Günther Steiner napokon prezradil, že v tíme si všetko vyjasnili. Podľa Micka Schumachera sa mu po zhliadnutí videa dokonca Mazepin ospravedlnil, hoci ten na štvrtkovej tlačovke z incidentu, ktorý podľa neho “nebol incident”, veľkú drámu nerobil, keďže “obe autá sa vrátili do boxov s prednými krídlami a lakovanie sa lesklo rovnako ako pred pretekmi”.

“Myslel som si, že si vyberie vnútornú stopu a on si vybral vonkajšiu. Keď som zbadal, že do toho šiel naplno, tak som z toho vycúval. Koniec-koncov, nebojovali sme o body a tímový výsledok má prioritu,” poznamenal Nikita Mazepin. “Myslím si, že v tíme vládne pozitívna energia, ak to tak môžem nazvať, a je to rovnaké už od prvého dňa. Obaja sme mladí jazdci, ktorí tlačia na limit. Raz sa dostanete aj do takéhoto bodu. Ako som však povedal na začiatku, kým sa obe autá vrátia späť v jednom kuse, tak mám pocit, že šéf tímu je s tým v pohode.”

Ako to bolo s tým ospravedlnením? “Naše rozhovory v rámci tímu by mali zostať v tíme. Avšak, keby sa vytiahla táto téma, ospravedlnil by som sa mu, keďže mal taký pocit a bol jasne dosť nahnevaný.”

“Povedal by som však aj to, že nemôže čakať, že to bude mať až príliš ľahké, nikdy to nebude tak, by som ho z nejakého dôvodu neblokoval. Ja som len nečakal, že bude na tom mieste, kde sa napokon ocitol. Ak by mal taký pocit, aký mal, tak by som sa mu ospravedlnil, pretože to by som mal podľa mňa spraviť. Nie však za to, čo som spravil,” ozrejmil Mazepin.

Aj Micka Schumachera sa novinári pýtali na jeho pohľad na súboj s Nikitom Mazepinom. Uviedol, že taký agresívny manéver by od svojho tímového kolegu nečakal. “Ak máte taký zákryt, využijete všetko, čo vám zostalo v batérii, tak vás už nič nezastaví.”

“Niekoho môžete zastaviť len tým, že ho vystrašíte alebo sa ho pokúsite vytlačiť do bariéry. Je jasné, že sa o to pokúsil. Ja som držal plyn na podlahe a aj tak ho predbehol, ale toto bol aj tak nečakaný manéver. Myslím si, že preto som tak prudko zareagoval. Ako som však povedal a spomenul to aj tím, vyčistili sme si vzduch a začíname odznova,” vysvetlil Schumacher.

Komisári incident medzi Mazepinom a Schumacherom v Baku neprešetrovali, no minuloročný šampión F2 má pocit, že ak sa niečo také zopakuje, mali by sa obaja stretnúť pred komisármi.

“Myslím si, že ak sa to zopakuje, tak pravdepodobne to bude mať vážnejšie následky,” dopĺňa Schumacher. “V tom prípade sa to azda kvôli tomu, že šlo o incident medzi tímovými kolegami, riešilo interne a nepretriasalo sa to tak, neriešil to riaditeľ pretekov ani komisári. Ako som však povedal, ak sa to bude opakovať, určite to bude posunuté komisárom a riaditeľovi pretekov.”

Súvisiace články