logo F1online.sk

Na predaj je prvý monopost Michaela Schumachera. Stojí približne 1,25 milióna libier

Michael Schumacher, Jordan 1991
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2021

Vtedy to v belgickom Spa nikto netušil, no ten moment sa do dejín Formuly 1 zapísal veľkými písmenami. Svoju premiéru vo Formule 1 si s tímom Jordan odkrútil Michael Schumacher. Premiéra to síce nebola nijak úspešná a Schumi sa v Jordane príliš nezdržal, no jeho monopost Jordan 191 pozná snáď každý fanúšik Formuly 1. A práve tento kúsok je teraz na predaj.

Schumacher vtedy v Spa zahviezdil v kvalifikácii, keď zajazdil siedmy najrýchlejší čas. Bol o takmer osem desatín rýchlejší než jeho tímový kolega Andrea de Cesaris. Preteky si však Michael príliš neužil. Už v prvom kole mu pri prejazde Eau Rouge odišla spojka a z pretekov odstúpil. Do akcie sa vrátil na nasledujúcej Veľkej cene Talianska, no už vo farbách tímu Benetton.

O tridsať rokov neskôr je jeho monopost Jordan 191 na predaj, ktorý sprostredkuje britská aukčná sieň Speedmaster Cars. Toto auto je dielkom známeho dizajnéra Garyho Andersona, ktorý je dnes jedným z najuznávanejších analytikov a expertov na Formulu 1. Na tvorbe tohto monopostu mal veľký podiel aj Andy Green, ten v súčasnosti pôsobí ako technický riaditeľ tímu Aston Martin. Auto poháňa osemvalec Ford s objemom 3,5 litra, ktorý produkuje približne 650 konských síl.

Tento konkrétny Jordan 191, podvozok číslo šesť, je jedným zo siedmich vyprodukovaných monopostov v tom roku. Okrem Schumachera si s týmto konkrétnym autom zajazdili v sezóne 1991 aj Alex Zanardi a Andrea de Cesaris.

Monopost je v súčasnosti vo vlastníctve belgického zberateľa Didiera Sirugeho a je vraj v perfektnom stave a plne pojazdný. Okrem kusiska histórie si s ním kúpite aj originálny Schumacherov volant, certifikát pravosti a model monopostu podpísaný Schumacherom.

Zostáva teda už len otázka, koľko zaňho bude musieť nový majiteľ zaplatiť. Nuž, aukčná sieň Speedmaster Cars potvrdila portálu RacingNews365.com, že odhadovaná cena monopostu je 1,25 milióna libier.