logo F1online.sk

Vynechá Mazepin časť sezóny? V Rusku má absolvovať povinnú vojenčinu

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

V Rusku ešte stále existuje pravidlo povinnej vojenskej služby. To môže predstavovať problém pre mladíka Haasu Nikitu Mazepina, ktorý mal podľa jeho otca Dmitrija Mazepina dostať povolávací rozkaz.

Rusko i naďalej presadzuje povinnosť absolvovať ročný základný vojenský výcvik, ktorý majú podstúpiť všetci muži nad osemnásť rokov. Aj tu existuje niekoľko výnimiek, no je otázne, či do niektorej z nich spadá i 22-ročný Nikita.

Dmitrij Mazepin sa totižto na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade rozčuľoval nad tým, že jeho syn, pretekár Formuly 1, by mal vynechať zvyšok sezóny len preto, aby si splnil svoju povinnosť.

“Nikita má tento rok odjazdiť 23 pretekov a oni mu kážu, aby sa pripojil k armáde. ‘Musíte ísť na vojenský výcvik,'” prezradil Dmitrij Mazepin, ktorého slová cituje agentúra GNN. “Pýta sa ma teda: ‘Otec, čo mám robiť? Každé dva týždne mám preteky.’ Nikto si to nechce vypočuť.”

“Toto však nie je len o Nikitovi Mazepinovi, ale o všetkých ostatných, ktorí sa takisto ocitli v rovnakej situácii. Športovci sú tomuto štátu úplne ukradnutí,” zakončil svoj prehovor jeden z najbohatších Rusov.

Nedá sa čakať, že by sa Mazepinovci napokon nedokázali vyhnúť povinnej vojenskej službe, no keby predsa, tak Nikita by sa zaradil k takým pilotom ako desiatnik Kimi Räikkönen, ktorý musel takisto prerušiť svoju motoršportovú kariéru, aby absolvoval vojenský výcvik, alebo slobodník Valtteri Bottas.

A keď sme už pri hodnostiach: Z fínskych pretekárov F1, ktorých hodnosti sú známe, dosiahol najvyššiu podporučík Keke Rosberg, nasledujú čatár Heikki Kovalainen, desiatnici Mika Häkkinen, Mika Salo, Kimi Räikkönen, slobodník Valtteri Bottas a vojak JJ Lehto.

Súvisiace články