logo F1online.sk

Pérez: Už vidím svetlo na konci tunela

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2021

Monacký víkend v podaní Sergia Péreza sa zapíše medzi tie lepšie v jeho krátkom pôsobení v Red Bulle. Mexický pretekár dosiahol to, kvôli čomu ho tím podpísal, vzal body Lewisovi Hamiltonovi. Podarilo sa mu to napriek veľmi nevydarenej sobote. V nedeľných pretekoch to však dokázal napraviť, za čo môže vďačiť hlavne skvelej práci s pneumatikami.

Pérez vydržal v Monaku na najmäkšej sade pneumatík 35 kôl, no čo bolo dôležitejšie, aj s takto opotrebovanými gumami mal stále solídne tempo. Vďaka tomu mohol zostať na trati dlhšie a overcutom predstihnúť trio Hamilton – Gasly – Vettel. Posunul sa tak z ôsmeho na štvrté miesto. Aj keď to po zbabranej sobote nie je zlý výsledok, Pérez, podobne ako mnohí ďalší, naďalej trpí v dôsledku zmeny tímu.

„V tomto smere je to veľmi unikátna sezóna. V minulosti nebola zmena tímu takou veľkou vecou ako je tomu teraz,“ hovorí Sergio Pérez, ktorého cituje portál RaceFans. „V tomto roku však vstúpilo do hry množstvo premenných, čo všetko sťažilo“

Mexický pretekár zapísal v doterajšom priebehu sezóny niekoľko úspechov, ani on však nedokáže vážnejšie ohroziť neotrasiteľnú pozíciu Maxa Verstappena. Niekoľko pozitívnych signálov tu však je. Napríklad jeho kvalifikačný výkon v Imole alebo spomínaný posun z ôsmeho na štvrté miesto v Monaku.

„V aute sa ešte stále necítim ako doma. Nedeľné preteky v Monaku však podľa mňa ukázali, že keď sa nám to podarí vyriešiť, tempo tu je. V Imole to boli len moje druhé preteky, no dokázal som sa kvalifikovať do prvého radu,“ hovorí Pérez. „Niečo také som na takej náročnej trati neočakával.“

Napriek úspechu v Taliansku sú Checovou najväčšou slabinou práve kvalifikácie. Aj v Monaku skončil v sobotu až na deviatom mieste s asi sekundovou stratou na tímového kolegu.

„Už vidím svetlo na konci tunela,“ hovorí odhodlane Pérez. „Je ním zmena zmesí pneumatík, zmena krídel a podobných vecí. Keď poznáte auto ako svoju dlaň, potom je veľmi jednoduché sa týmto situáciám prispôsobiť. Nie som jediný, kto sa s autom trápi. Jazdiť som nezabudol, len teraz to žiaľ trvá dlhšie, než by som chcel.“

V tomto smere by Pérezovi mohli veľmi pomôcť víkendy v Rakúsku. Zatiaľ sú na Red Bull Ringu naplánované dve veľké ceny na rovnakej konfigurácii, avšak Pirelli neprinesie na oba víkendy rovnaké zmesi pneumatík.

„Myslím, že to bude veľmi, veľmi dôležité. Hlavne Rakúsko, kde nás na rovnakej trati čakajú dva víkendy, zvýši krivku môjho učenia,“ dúfa Pérez.