logo F1online.sk

Smedley o novej grafike: Jednoduché ilustrovanie veľmi komplexnej situácie

nová televízna grafika pre rok 2020
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király2. 7. 2020

Formula 1 oznámila, že počnúc Veľkou cenou Rakúska nasadí nové televízne grafiky. Niektoré uvidíme už počas podujatia na Red Bull Ringu, niektoré neskôr v priebehu sezóny. Podľa šéfa F1 pre dátové systémy Roba Smedleyho by malo ísť o zaujímavé osvieženie.

„Hlavný cieľ bol už od mojich osobných začiatkov v F1 vždy rovnaký,“ uviedol Smedley pre oficiálnu stránku F1 s dodatkom, že dáta mali vždy potenciál fascinovať, vytvárať vzrušenie a napokon sa starať o väčšie zapojenie fanúšikov. “Mnoho pretekárskych a formulových scenárov vedeli preniesť do bežného života.”

Dáta pomáhajú veľmi jednoducho ilustrovať situáciu, ktorá je veľmi, veľmi komplexná. Nuž a myslím si, že ak máte takýto náhľad do zákulisia, vyvolá to vo vás nadšenie a napokon sa so športom viac prepojíte.“

Za všetkým stojí spoločnosť Amazon Web Services (AWS), ktorá je jedným z partnerov Formuly 1. Smedley prezradil, že jej odborníci sa budú snažiť zachytiť aj udalosti, ktoré na prvý pohľad nemusia byť zrejmé a viditeľné, ale na druhej strane sú rozhodujúce.

Prirovnal to k situácii „off the ball“, čo je napríklad z futbalového hľadiska hráč, ktorý práve nemá loptu, ale jeho konanie môže byť veľmi dôležité – môže práve nabiehať do uličky a vypýtať si finálnu prihrávku. Väčšinou vnímame situácie „on the ball“, teda „s loptou“, ale ono sa toho deje omnoho viac.

„Ak vidíme jedno, dve alebo tri autá na okruhu spoločne súperiť,“ vysvetlil Smedley svoj pohľad na situáciu, ktorú považujeme za primárnu a ktorej venujeme pozornosť. „Ale ono sa toho deje mnoho viac a z hľadiska významu je to často dôležitejšie, ako veci, ktoré práve sledujete.“

Každé auto má viac ako 300 senzorov, ktoré sa v priebehu každej sekundy starajú o 1,1 milióna telemetrických dátových bodov. Tieto dáta ostávali do veľkej miery nevyužité, ale AWS a F1 aktuálne hľadajú spôsoby, ako ich dostať k ľuďom.

Informácie o tom, či je auto pretáčavé alebo nedotáčavé, prípadne aké je v pomalých a rýchlych zákrutách, sú v podstate najjednoduchšie. Od toho by sme sa mali odraziť.

„Zozbierame dáta a očistíme ich o rôzne anomálie, aby sme ich následne prehnali cez modely. Postavili sme špecifické matematické a fyzické modely, ktoré sú založené na matematike a fyzike. Spracované čísla napumpujeme do systému a napokon sa objavia na televíznej obrazovke.“

„Niektoré modely sú vysoko komplexné a myslím si, že v tom je tá krása. Potom je to o práci s kolegami v rámci F1, aby sme to prezentovali čitateľným spôsobom. Komplexnosť v tom musí byť, pretože nemá význam mať niečo zbytočne zjednodušené, čo nevypovie celý príbeh,“ dodal Rob Smedley.

Novej televíznej grafike sme sa venovali aj v Podcaste F1online, ktorý prikladáme:

Súvisiace články